Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

Inkluzivni kamp “Čardak 2019” odličan primer zajedništva

inkluzivni kamp čardak 2019

Ovogodišnji Inkluzivni kamp „Čardak 2019“, 13. po redu, okupio je tridesetak sportista, volontera i trenera. Primarni cilj kampa je uključivanje osoba sa smetnjama u razvoju u sportsko – rekreativne i kreativne aktivnosti. Sve uz uspostavljanje interakcije sa mladima iz redovne populacije.

 

– U proteklih 12 kampova kroz program je prošlo više od 650 sportista. U poslednjih nekoliko godina, potpuno besplatno, pored korisnika iz Zrenjanina, na ovim kampovima boravili su i korisnici iz drugih udruženja i gradova – kaže Simo Salapura, koordinator i inicijator organizacije kampova ovakvog tipa.

 

Inkluzivni kamp “Čardak 2019” ove godine je okupio i prijatelje iz Žablja i Pančeva.

 

Timski rad posebno naglašen

 

Udruženje „Suncokret“, kao nosilac projekta, i Karate klub Zrenjanin, sa školicom sporta „Čigra“, kao partneri, zajedno su realizovali 13. po redu inkluzivni kamp na Deliblatskoj peščari, u Školsko – rekreativnom centru Čardak. Za ovaj projekat su dobili podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Zrenjanina.

 

Pročitajte još: Đaci generacije na poklon od grada dobili odmor u Orašcu (Foto)

 

Za brojne radioničarske aktivnosti na ovogodišnjem inkluzivnom kampu bili su zaduženi volonteri Udruženja „Suncokret“ i Karate kluba Zrenjanin. Bili su angažovani i volonteri iz drugih srodnih udruženja iz Žablja i Pančeva. Koordinatorka radioničara bila je Tatjana Jović (Pančevo). Radionice su još izvodili i Milan Kordin (Zrenjanin) i Momčilo Tomić (Žabalj), kao i Luka Mandić (volonter Crvenog krsta Zrenjanin). Lekarski nadzor tokom kampa poveren je dr Ivanu Lukiću.

 

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Suncokret“ i Karate klub Zrenjanin pozitivan su primer udruživanja i međusobne saradnje na ovim prostorima. Ova saradnja traje više od decenije, i to veoma uspešno. A na zadovoljstvo osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja.

 

– Na ovakvim kampovima zajedničke aktivnosti i timski rad su posebno naglašeni. Zajednički treninzi, druženja i učestvovanje u raznim aktivnostima sa osobama sa smetnjama u razvoju brzo stvaraju osećaj zajedništva, pripadnosti, tolerancije i ravnopravnosti – kaže Milan Kordin, jedan od dugogodišnjih volontera kampa.

 

inkluzivni kamp čardak 2019

 

Podeli članak
sinovoz
FAM