Društvo Vesti Zrenjanin

In memoriam: Preminuo istaknuti istoričar Milan Đukanov

milan đukanov

Istaknuti istoričar i dugogodišnji direktor Istorijskog arhiva Zrenjanin Milan Đukanov preminuo je u 87. godini života.

 

Milan Đukanov je rođen u Šupljaji, današnjem Krajišniku, u opštini Sečanj, 1934. godine.

 

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a po završetku studija se zaposlio u Osnovnoj školi u Jaši Tomiću, koja je na njegovu inicijativu ponela ime „Stevan Aleksić”. Tamo je radio od 1. septembra 1959. do 31. oktobra 1963. Odatle je prešao u Zrenjanin i 1. novembra 1963. zasnovao je radni odnos u tadašnjoj Gradskoj državnoj arhivi Zrenjanin, koja je naredne godine preimenovana u Istorijski arhiv Zrenjanin.

 

PROČITAJTE JOŠ: In memoriam: Preminuo nekadašnji predsednik FK Proleter Borko Kovač

 

Ubrzo je imenovan za vršioca dužnosti upravnika Istorijskog arhiva Zrenjanin. Na tom položaju je ostao do 1. aprila 1964. godine, kada je i zvanično postao upravnik. Tu funkciju je obavljao sve do 31. decembra 1980. godine.

 

Đukanov je ostao u Arhivu i nakon toga, i to u svojstvu arhivskog savetnika. Po drugi put imenovan je za direktora Istorijskog arhiva Zrenjanin 1992. godine. Na tom položaju je ostao sve do 2001. godine, kada je penzionisan.

 

Autor je više knjiga i priloga sa zavičajnom tematikom publikovanih u naučnoj i stručnoj periodici, kao i u dnevnoj štampi.

 

Milan Đukanov je sahranjen na lokalnom pravoslavnom groblju u Jaši Tomiću.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM