Društvo YSLAJDER

IN MEMORIAM: PREMINULA LJUDMILA JOVANOVIĆ, ŽENA KOJA JE OSVOJILA NEBO

ZRENJANIN – U Beogradu je preminula Ljudmila Jovanović, prva i počasna predsednica Udruženja žena – letača Srbije. Ljudmila, devojačko Ostrovski, rođena je 16. septembra 1931. godine u Zrenjaninu.

Karijeru vazduhoplovca počela je 1948. u gradu na Begeju, na aerodromu Bagljaš. Bila je padobranka, jedriličarka i pilot motornih aviona, instruktor letenja sa završenom Višom pilotskom školom i stečenim zvanjem diplomirani inženjer aeronautike. Cela porodica Jovanović bila je letačka, suprug Mihajlo bio je profesionalni pilot – instruktor, a kćerka Jasmina pilot jedrilice i motornih aviona.

– Ljudmile se sećam, iako se u vreme kad sam ja radio u aeroklubu ona već povukla iz vazduhoplovstva – priča za portal zrenjaninski.com 83-godišnji Zlatoje Radlović, jedan od najstarijih članova zrenjaninskog Aerokluba.

Povremeno je dolazila u Zrenjanin, na aerodrom, ali se u to vreme više interesovala za modelarstvo. U vreme kada je Ljudmila počela da se bavi vazduhoplovstvom, to je bila veoma velika stvar. Žena skoro da i nije bilo, a postizale su fantastične rezultate.

– Inače, sećam se i njenog brata Anatolija, Kolje, koji je takođe bio padobranac – priča Zlatoje, koji svoje penzionerske dane provodi u Orlovatu, a u zrenjaninskom Aeroklubu proveo je čitavih 35 godina.

Iz biografije Ljudmile Ostrovski – Jovanović izdvajamo i sledeće: bila je državna rekorderka u jedriličarstvu, osvojila zlatnu C značku, postavila je i rekord „slobodni prelet“ 126 kilometara, 1955. godine u Vršcu u dvosedu sa koleginicom Cetkom Klančnik. Naletela je 900 sati na preko 13 tipova aviona i preko 20 tipova jedrilica. Napisala je knjigu „Žene letači Jugoslavije“ koja je objavljena 2009. godine.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz