Društvo YSLAJDER

IN MEMORIAM: PREMINULA LJUDMILA JOVANOVIĆ, ŽENA KOJA JE OSVOJILA NEBO

ZRENJANIN – U Beogradu je preminula Ljudmila Jovanović, prva i počasna predsednica Udruženja žena – letača Srbije. Ljudmila, devojačko Ostrovski, rođena je 16. septembra 1931. godine u Zrenjaninu.

Karijeru vazduhoplovca počela je 1948. u gradu na Begeju, na aerodromu Bagljaš. Bila je padobranka, jedriličarka i pilot motornih aviona, instruktor letenja sa završenom Višom pilotskom školom i stečenim zvanjem diplomirani inženjer aeronautike. Cela porodica Jovanović bila je letačka, suprug Mihajlo bio je profesionalni pilot – instruktor, a kćerka Jasmina pilot jedrilice i motornih aviona.

– Ljudmile se sećam, iako se u vreme kad sam ja radio u aeroklubu ona već povukla iz vazduhoplovstva – priča za portal zrenjaninski.com 83-godišnji Zlatoje Radlović, jedan od najstarijih članova zrenjaninskog Aerokluba.

Povremeno je dolazila u Zrenjanin, na aerodrom, ali se u to vreme više interesovala za modelarstvo. U vreme kada je Ljudmila počela da se bavi vazduhoplovstvom, to je bila veoma velika stvar. Žena skoro da i nije bilo, a postizale su fantastične rezultate.

– Inače, sećam se i njenog brata Anatolija, Kolje, koji je takođe bio padobranac – priča Zlatoje, koji svoje penzionerske dane provodi u Orlovatu, a u zrenjaninskom Aeroklubu proveo je čitavih 35 godina.

Iz biografije Ljudmile Ostrovski – Jovanović izdvajamo i sledeće: bila je državna rekorderka u jedriličarstvu, osvojila zlatnu C značku, postavila je i rekord “slobodni prelet” 126 kilometara, 1955. godine u Vršcu u dvosedu sa koleginicom Cetkom Klančnik. Naletela je 900 sati na preko 13 tipova aviona i preko 20 tipova jedrilica. Napisala je knjigu “Žene letači Jugoslavije” koja je objavljena 2009. godine.

Podeli članak
sinovoz
FAM