Društvo Vesti Zrenjanin

Groznica Zapadnog Nila: Zaraženi komarci otkriveni i u Zrenjaninu

tretmani protiv komaraca
Foto: Pexels

Prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima u nekoliko gradova u Srbiji, između ostalog i u Zrenjaninu.

 

To se navodi u izveštaju od 4. avgusta, koji je izradio Zavod za biocide i medicinsku ekologiju. Ovaj Zavod od 1. juna sprovodi nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca na teritoriji 11 gradova u Srbiji.

 

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ je naveo da, uprkos pojavi komaraca zaraženih ovim virusom, do 7. avgusta na teritoriji Srbije nije registrovan nijedan slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila kod ljudi.

 

Poređenja radi, do 30. jula u zemljama Evropske unije u humanoj populaciji prijavljeno je 12 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u Grčkoj deset i u susednoj Rumuniji dva.

 

PROČITAJTE JOŠ: Danas mogući pljuskovi, sledeća dva dana sunčano i veoma toplo

 

Pandemija koronavirusa potpuno je zasenila sve druge opasnosti po ljudsko zdravlje. Stoga gotovo nezapaženo prolaze i informacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji groznice Zapadnog Nila. Ovo sezonsko oboljenje po pravilu u avgustu doživljava ekspanziju, u vremenu najveće aktivnosti komaraca. Jer, groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca.

 

Od 2010. godine registrovano je naglo povećanje broja obolelih u humanoj populaciji, kao i pojava ovog oboljenja u nekim zemljama Evrope gde ga ranije nije bilo.

 

Od 2012. do 2019. registrovano 1016 slučajeva groznice Zapadnog Nila

 

Infekcija virusom Zapadnog Nila je prvi put zvanično registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine. U periodu od 2012. do 2019. u Srbiji je registrovano 1016 slučajeva groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa tim oboljenjem.

 

Simptomi bolesti podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Kod pojedinih osoba, manje od jedan posto, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, što zahteva hospitalizaciju.

 

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak