Društvo

GRADONAČELNIK ZRENJANINA U JANKOVOM MOSTU: Sve nesuglasice odmah da se reše!

JANKOV MOST – Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima, pomoćnikom Duškom Radišićem i članom Gradskog veća Slavišom Vlačićem, posetio je danas Mesnu zajednicu Jankov Most.

jankov-most

Povod posete ovom mestu, naseljenom pretežno rumunskim življem, bio je razgovor o problemu nastalom nakon informacije da je u seoskoj osnovnoj školi ukinuta fakultativna nastava iz rumunskog jezika za učenike od petog do osmog razreda.

Gradonačelnik Janjić je istakao da dobri međunacionalni i međukomšijski odnosi ne smeju bilo čime biti narušeni i da je u interesu svih strana da sve nesuglasice odmah budu rešene. Prava rumunske nacionalne manjine, po njegovim rečima, nisu nikada bila ugrožena, a posebno za to nije bilo razloga u ovdašnjoj osnovnoj školi, čiji je rad Janjić pohvalio.

Kako je objašnjeno, škola u Jankovom Mostu predstavlja radnu jedinicu zrenjaninske Osnovne škole „Đura Jakšić“, a nastava iz pomenutog predmeta nije ukinuta, već su se ove školske godine za njeno pohađanje opredelila svega dva učenika. Prema odredbama Pravilnika o finansiranju osnovnih škola, za svaki izborni predmet koji pohađa manje od 15 učenika potrebna je saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a tu saglasnost škola sada nije dobila.

Jankov Most
Jankov Most

Tokom razgovora s predstavnicima Saveta MZ Jankov Most, Janjić je izrazio spremnost i odlučnost za prevazilaženje ove situacije i razgovor sa svima koji su na bilo koji način nadležni i mogu da utiču da se nastava organizuje i dalje. On je naglasio da će grad Zrenjanin učiniti sve kako bi sva deca u Jankovom Mostu, bez obzira na njihov broj, imala jednake uslove za pohađanje željene nastave.

– Iako lokalna samouprava nema ingerencija za odlučivanje u ovakvim slučajevima, možemo da posredujemo kod svih koji su nadležni za organizaciju nastave u školama na jezicima manjina. Razgovaraćemo s predstavnicima Školskog odbora, Školske uprave, Nacionalnim savetom Rumuna i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i verujem da možemo doći do zadovoljavajućeg rešenja – rekao je Janjić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.