Društvo

GIMNAZIJALCI BORAVILI U NEMAČKOJ

ZRENJANIN – Grupa zrenjaninskih gimnazijalaca, sa profesoricom filozofije Aleksandrom Maksić, okupljena oko filozofskog projekta „Minerva“, boravila je nedelju dana u Hercogenratu, gde je sa drugarima iz Nemačke debatovala na temu „Identitet i istorija“. Radionice iz ovog projekta, inače, odvijaju se dva puta godišnje, tako da će već u septembru Zrenjaninci biti domaćini.

zrenjaninski-djaci

Osim što su debatovali, i gosti i domaćini posetili su kulturne znamenitosti Hercogenrata, a između ostalih i Muzej moderne umetnosti Kolomba. Pored radioničarskog dela projekta, đaci iz Zrenjanina i Hercogenrata imali su vremena i za druženje i zabavu.

Svoje utiske za portal zrenjaninski.com priča učenica Natalija Kostić.

– Iako sam završila prvi razred gimnazije i još nemam filozofiju kao predmet, mnogo sam naučila iz ovog projekta, kao i o temi „Identitet i istorija“. Kroz projekat sam naučila da razmišljam na drugi, logički način. Upoznala sam nove drugove, videla kako žive drugi ljudi i prakticirala nemački koji učim već nekoliko godina. Drago mi je što sam član ove grupe i jedva čekam septembar kad ćemo se ponovo videti – priča Natalija.

natalija-kostic

Zrenjaninski đaci bili su smešteni u porodicama svojih novih drugova.

– Porodica u kojoj sam boravila nedelju dana živela je van Hercogenrata, u mestu Alsdrof, tako da smo svakog dana putovali pola sata i videla sam mnogo i zahvaljujući tom putovanju. Imala sam divne domaćine koji su se jako potrudili da se osećam lepo u Nemačkoj. A moja nemačka drugarica postala mi je kao sestra – za nedelju dana tako smo se zbližile da smo jedan drugoj poverile i svoje tajne – ističe Natalija i dodaje da su svi iz grupe jako zahvalni profesorici Aleksandri Maksić, bez čijeg velikog angažmana nikad ni bi doživeli ovakvo iskustvo.

djaci-gimnazija

Podeli članak
sinovoz
FAM