Društvo

Gde nema dogovora stanara, stiže prinudna uprava

bagljas

Nakon više od godinu dana primene novog Zakona o stanovanju i posle početnog otpora i nedoumica, registracija stambenih zajednica u Zrenjaninu je u finišu.

 

-Registrovano je 429 stambenih zajednica koje imaju svoje upravnike, bilo da su u pitanju upravnici iz redova stanara, bilo da su u pitanju profesionalni upravnici. Trenutno ima i 12 stambenih zajednica koje proces registracije nisu završile, pa je njima postavljen prinudni upravnik iz redova profesionalnih – kaže za portal zrenjaninski.com Milica Samardžija, iz Odeljenja za imovinsko – pravne poslove u Gradskoj upravi.

 

U Odeljenju ističu da su nastojali sa prinudni upravnici, postavljeni su iz redova profesionalnih, ravnopravno podele stambene zajednice.
-Ima tu i stambenih zajednica na selima, i nisu svi profesionalni upravnici bili zaintresovani za prinudnu upravu – dodaje Samardžija.
Stanari u 12 zgrada kojima je postavljen prinudni upravnik, i iz još nekoliko koje su u žalbenom postupku, bez obzira što se nisu usaglasili, moraće da plaćaju i prinudnog upravnika i troškove tekućeg održavanja. Iznosi ovih stavku moraju biti u skladu sa gradskom odlukom.

 

Već je bilo slučajeva, inače, i da se upravnik izabaran iz redova stanara zameni profesionalnim.

 

Registracija stambene zajednice i izbor upravnika tek su pola posla dovođenja u red i potpunu funkcionalnost zgrada. Fondovi za investiciono održavanje i veće popravke još su tanki, a većina zgrada u lošem stanju. Nije lako odabrati ni agenciju, preduzeće ili osobu koja će zgradu održavati čistom i bezbednom.
Sve to ostaje i dalje posao za skupštine stanara i novopostavljene upravnike.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Eto nama prinudnih upravnika koji su pobegli iz Beograda glavom bez obzira.Navikla država da se najlakše pljačka po Vojvodini.

sinovoz
FAM