Društvo

GAJDAŠ VANJA ILIJEV: Čuvar banatske tradicije

Vanja Ilijev na Siciliji
Vanja Ilijev na Siciliji

ZRENJANIN – Gajdaš Vanja Ilijev iz Zrenjanina dostojno reprezentuje folklorno nasleđe Banata, širom Srbije, ali i sveta.

Umeće na gajdama Vanji otvara vrata elitnih folklornih festivala, sa kojih se vraća sa nagradama i pohvalama. Upravo se vratio sa Sicilije, iz mesta Eriče kod Trapanija, sa Međunarodnog festivala svirača na tradicionalnim instrumentima, a prvenstveno na gajdama. Tu je bilo predstavnika iz cele Evrope, od Škotske, do Vojvodine.

– Iz svake države bila je pozvana po jedna grupa svirača, a Srbiju smo predstavljali Maksim Mudrinić iz Sivca i ja, kao interpretatori na troglasnim vojvođanskim gajdama. Svirali smo u crkvi San Martino, objektu iz 13. veka a predstavljali smo se ne samo svirkom već i pričom o gajdama. Danju smo imali defilee, bio je to pravi spektakl – priča Vanja.

On je u nekoliko navrata održao i radionice za zainteresovane, gde su, osim umeća sviranja na gajdama, učesnici imali priliku da nauče i nešto o srpskom pevanju i narodnim igrama, koje su im bile naročito zanimljive. Vanja, inače, ima četvoro gajdi, jedne su sa delovima starim sto godina, a u Italiju je išao sa njima i sa jednim koje je izradio Maksim Mudrinić iz Sivca, jedini preostali majstor za izradu gajdi.

– Veliko interesovanje svih kolega postoji za našim gajdama, nažalost, veće nego što je to slučaj ovde u Vojvodini i Srbiji, gde se ovaj dragoceni instrument zapostavlja. Dok sve gajde koje potiču iz Zapadne Evrope imaju veliku sličnost, troglasne vojvođanske gajde, osim zvukom i osobenom tehnikom sviranja, izdvajaju se i izgledom i veličinom. Lula, ili rog, su specifični, i samo još ponegde slavonske gajde imaju tu osobinu. Uz to i razmak rupa je drugačiji, i to je bio problem za naše kolege iz drugih krajeva sveta da sviraju naše gajde. A najveća posebnost je što se uz naše gajde i peva, što niko na festivalu nije radio osim nas – hvali se Vanja i ističe da je nastup vojvođanskih gajdaša izazvao oduševljenje publike i divljenje kolega.

I to u konkurenciji najboljeg svetskog gajdaša iz Škotske, zemlje u kojoj ima na hiljade gajdaša.

– Kada to čovek vidi, bude mu žao što se mi naše kulture i tradicije odričemo, dok ona sve druge oko nas oduševljava. Trebalo bi da budemo ponosni na ono što su nam preci ostavili – govori Vanja, koji je sa svojim gajdama gostovao i u Mađarskoj, Hrvatskoj, Italiji…

Ove  godine čeka ga Češka i Španija, a poziva ima i iz još nekoliko zemalja, samo ako bude sredstava.

Njegova želja je da u Zrenjanin, na manifestaciji „Dani piva“, organizuje Međunarodni gajdaški festival, i nada se da će ga lokalna samouprava podržati u tome.

Vanja Ilijev u klubu Gerontološkog centra
Vanja Ilijev u klubu Gerontološkog centra

U svom gradu, ovaj mladi Zrenjaninac već 11 godina vodi folklornu sekciju u Klubu za stara Gerontološkog centra i celu deceniju Izvornu pevački grupu „Seferini“, koja je u nekoliko navrata predstavljala pokrajinu na državnoj smotri, a Vanja je nastupao kao gajdaš. Osim toga vodi i KUD iz Lukićeva, a radi  kao koreograf.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.