Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

Finalisti kviza “IT karavan” posetili Naučno – tehnološki park u Beogradu

it karavan

Povodom Nedelje programiranja, učenici Osnovne škole “2. oktobar” iz Zrenjanina, finalisti kviza “IT karavan 04”, proveli su dva dana u Beogradu.

 

Milica Ognjenović, Milena Ćorović, Dušan Janaćković i Andrej Stoiljkovski, sa nastavnicom informatike Smiljanom Novakov, obišli su Muzej Nikole Tesle. Oni su posetili i Naučno – tehnološki park, gde su se upoznali sa novim tehnologijama.

 

Za učenike koji su bili finalisti ovogodišnjeg nadmetanja “IT karavan”, takmičenja iz digitalne pismenosti i bezbednosti u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, održane su radionice iz programiranja mobilnih aplikacija, mBot robota i 3D modelovanja, u okviru Evropske nedelje kodiranja.

 

Pročitajte još: Bračnim parovima bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća

 

Program u organizaciji tog ministarstva i u saradnji sa Naučno – tehnološkim parkom i IT centrom za decu “Kliker”, priređen je i za đake još četiri osnovne škole iz Srbije.

 

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je učenicima osnovnih škola na početku radionica iz programiranja u Naučno – tehnološkom parku Beograd da nastave da unapređuju svoje digitalne veštine kako bi iskoristili sve prednosti novih tehnologija.

 

– Sigurni smo da ćete uskoro i sami razvijati svoje ideje pomoću digitalnih tehnologija. Očekujemo da vas ovakve radionice u tome podstaknu. U tome posebnu ulogu igraju vaši nastavnici. Oni su doprineli tome da stignete do finalnog takmičenja “IT karavana”. Oni kod vas neguju pravilan odnos prema digitalnom okruženju – istakla je Matić.

 

Republika Srbija svake godine učestvuje u Evropskoj nedelji kodiranja, koja je pokrenuta 2013. na inicijativu mladih savetnika Digitalne agende EU, s ciljem promocije programiranja i digitalne pismenosti. Prošle godine u ovoj akciji učestvovalo je rekordnih 2,7 miliona ljudi u 74 zemlje. Ove godine nedelja kodiranja obeležava se od 5. do 20. oktobra.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM