Društvo Vesti Zrenjanin

Evo kakvo je zdravstveno stanje stanovništva Srednjobanatskog okruga

zdravstveno stanje stanovništva
Foto: Pixabay

Stanovništvo Srednjobanatskog okruga je u demografskom smislu staro (u proseku 42 godine), a proces depopulacije se nastavlja. To se navodi u poslednjem izveštaju pod nazivom „Zdravstveno stanje stanovništva Srednjobanatskog okruga“, koje je izradio Zavod za javno zdravlje Zrenjanin.

 

U tom izveštaju se navodi da su osnovni uzroci umiranja u srednjem Banatu bolesti kardiovaskularnog sistema i tumori. To je bio slučaj i ranijih godina.

 

„U domovima zdravlja zabeležene dijagnoze pokazuju da deca najviše obolevaju od bolesti disajnih organa i infektivnih bolesti. Odraslo stanovništvo najviše oboleva od bolesti kardiovaskularnog sistema i disajnih organa“, stoji u izveštaju.

 

Pročitajte još: Kod Medicinske škole nivo buke iznad dozvoljenih vrednosti i danju i noću

 

U stacionarima se nije promenila patologija lečenih pacijenata. U Opštoj bolnici Zrenjanin pacijenti su se najviše lečili od bolesti srca i krvnih sudova i tumora. U Plućnoj bolnici su se najčešće lečili od bolesti disajnih organa i tumora, a u Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju od bolesti koštano-mišićnog i nervnog sistema.

 

Vodeće lokalizacije obolevanja i umiranja od malignih bolesti kod muškaraca u Srednjobanatskom okrugu su rak pluća i bronha i debelog creva.

 

„U našem okrugu žene su najčešće obolevale i umirale od raka dojke“, piše u izveštaju „Zdravstveno stanje stanovništva Srednjobanatskog okruga“.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.