Društvo

EFIKASNIJE REAGOVANJE U RAZLIČITIM KRIZNIM SITUACIJAMA

NOVI SAD – Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, Srbija je dobila priliku da se uključi u evropski projekat iz “Horizont 2020” programa, koji je vredan više miliona evra.

Osnovni cilj CARISMAND projekta jeste ispitivanje uticaja kulturnih faktora na pripremljenost i odgovor na katastrofe, kao i oporavak od ovih događaja. Tim sačinjen od psihologa i sociologa sa Univerziteta u Novom Sadu, predvođen dr Sunčicom Zdravković, redovnim profesorom Filozofskog fakulteta i masterima eksperimentalne psihologije Jelenom Radanović i Ivanom Jakovljev, priključio se konzorcijumu koji čini 11 zemalja među kojima su Holandija, Italija, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Španija.

Projekat CARISMAND posebnu pažnju posvećuje razlikama između prirodnih, tehnoloških i namerno izazvanih katastrofa poput rata, terorizma ili trenutno aktuelne svetske izbegličke krize. Projekat se završava septembra 2018. godine kada će CARISMAND model, na kom će multidisciplinarni evropski tim raditi tri godine, postati i javno dostupan. Model će sadržati preporuke i uputstva prilagođena specifičnostima različitih kulturnih grupa na teritoriji Evrope i biće dostupan široj javnosti: od donosioca odluka, preko praktičara angažovanih u menadžmentu katastrofa (vojska, policija, vatrogasci, lekari itd), i akademskih institucija poput fakulteta i instituta, pa do samih građana.

Zahvaljujući tom modelu kao i saradnji sa evropskim ekspertima iz oblasti kriznog menadžmenta stručnjaci iz Srbije imaće prilike da unaprede sistem prevencije i reagovanja u različim kriznim situacijama.

Više informacija o CARISMAND projektu možete pronaći na veb sajtu projekta: www.carismand.eu

Podeli članak
sinovoz
FAM