Društvo Vesti Zrenjanin

Drugo polugodište u vojvođanskim školama počinje štrajkom prosvetara

štrajk upozorenja u školama
Foto: Pixabay

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine najavio je da će u svim školama na teritoriji Vojvodine, u kojima NSPRV ima članstvo, u ponedeljak, 17. januara, biti održan štrajk upozorenja.

 

Štrajk upozorenja biće organizovan u znak solidarnosti sa prosvetnim radnicima iz Sente.

 

PROČITAJTE JOŠ: Firmi EVROPA-KOMERC doo potrebni radnici – trgovci

 

Prema rečima predsednika Izvršnog odbora NSPRV Dušana Kokota, prosvetari u Senti su i dalje diskriminisani i samo njima nije isplaćen dug za putni trošak.

 

– Nakon reakcije našeg sindikata u opštini Senta i ukazivanja na nezakonito ponašanje tamošnje vlasti, jer zaposlenima nije isplaćivala putne troškove, lokalna vlast je donela odluku da pomenute troškove isplaćuje svima (ne samo u obrazovanju) kojima to pravo pripada. Svima osim članovima NSPRV koji su posle maratonskih pregovora rešili da pravdu potraže na sudu – objasnio je Dušan Kokot.

 

Ako ne bude rezultata – radikalizacija štrajka

 

Kako je naveo, iako je dosadašnjim isplatama jasno priznala odgovornost za trenutno stanje, lokalna vlast od prosvetnih radnika iz redova NSPRV zahteva da sami plate sudske troškove. Tek tada će i Opština ispuniti svoju obavezu.

 

– Kažu da su im skupi sudski troškovi i da im neće ostati novca za druge potrebe. Međutim, ne kažu koliko novca su u budžetu „uštedeli“ jer godinama nisu plaćali ono što po zakonu moraju. Ne kažu i gde je taj novac godinama završavao. Lokalne vlasti u Senti znaju da će ih oduglovačenje samo dodatno koštati, odnosno da će pokušaj „disciplinovanja“ naših članova koštati budžet dodatne milione dinara. U demokratskim zemljama vlasti koje nepotrebno rasipaju javni novac ne bi dugo trajale. Sigurni smo da će im građani Sente sve ovo zapamtiti – poručio je Dušan Kokot.

 

Ukoliko štrajk upozorenja ne bude dao rezultate, NSPRV najavljuje da će doneti odluke o daljoj radikalizaciji štrajka i protesta.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Lokalna vlast u Senti, ali i u celoj Srbiji, treba da zna da NSPRV nikada neće pregovarati o poštovanju zakona i nikada od poštovanja zakona neće odustati – zaključuje Kokot.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.