Društvo Vesti Zrenjanin

Dragana Svitlica, jedina žena zavarivač u „Šinvozu“

Dragana Svitlica jedina je žena zavarivač u zrenjaninskom preduzeću za remont šinskih vozila „Šinvoz“, ali bi uskoro mogla da dobije koleginicu.

 

Jer, na obuci je još jedna mlada žena, pa ako i ona uspe da savlada tajne zavarivanja, pridružiće se Dragani na varilačkoj poziciji. Do tada, Dragana će biti u društvu samo muških kolega, jer se zavarivanje šablonski svrstava u muške poslove. Junakinja naše priče nije marila za te predrasude.

 

-Oduvek me je interesovalo sve što se radi alatima, kao što su bušilica i brusilica. Tata mi je mašinski tehničar i mislim da sam osnove ovog zanata stekla već u kući – priča Dragana za portal zrenjaninski.com.

 

Ipak, ona se nije u startu školovala za zavarivača.

 

-Završila sam Hemijsku školu, smer za zaštitu životne sredine. Nisam uspela da se zaposlim u svojoj struci, ali kad sam čula da „Šinvoz“ traži zavarivače, nisam se dvoumila. Prošla sam dvomesečnu obuku u školi i onu u pogonu, dobila atest i sad sam tu – kaže naša sagovornica.

 

Dragani nije teško na poslu u pogonu, u društvu isključivo muških kolega.

 

 

-U početku je svima bilo čudno, ali su me kolege brzo prihvatile i pomogle mi da se snađem u obavljanju zadataka. Zavarivanje nije težak posao, ili bar nije težak meni. Veoma je važno da imate mirnu glavu i mirnu ruku. A najvažnije je da budete potpuno koncentrisani na ono što radite. Svoje probleme morate zaboraviti, kad ulazite u pogon. I meni se dogodilo da mislim na nešto drugo i čim nisam fokusirana, desi se greška – objašnjava ova mlada radnica, uz napomenu da veoma voli svoj posao i budućnost vidi u daljem usavršavanju u zavarivanju.

 

-Ovaj posao mi ide od ruke, lepo mi je u pogonu, i mogu da menjam sebe samo na bolje – završava ovaj kratki razgovor Dragana Svitlica, stavlja zaštitnu masku i nastavlja da vari, baš tamo gde je stala, pre nego što smo poželeli da čujemo njenu nesvakidašnju priču.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM