Društvo Vesti Zrenjanin

Dr Nikoleta Kovačev ceo radni vek posvetila najmlađim članovima društva

dr nikoleta kovačev
Poslednji radni dan u Razvojnom savetovalištu

Dr Nikoleta Kovačev dobitnica je godišnje nagrade Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva. Ovo priznanje svojih kolega ona je zaslužila zbog dugogodišnjeg posvećenog rada u Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu.

 

Savetovalište, koje pokriva teritoriju Srednjobanatskog okruga, osnovano je sa ciljem da prati psihomotorički razvoj dece i utvrdi najčešće poremećaje kod dece ranog razvojnog doba, da bi se započela rana stimulacija razvoja.

 

– U savetovalištu smo radili timski. Imala sam sreću da radim sa divnim saradnicima, psiholozima, logopedima, medicinskim sestrama… Da bismo upotpunili dijagnostiku i pružili najbolju moguću pomoć našim malim pacijentima sarađivali smo sa lekarima iz našeg Doma zdravlja, zrenjaninske Opšte bolnice, novosadskih i beogradskih instituta i klinika – priča za portal zrenjaninski.com dr Nikoleta Kovačev.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vlada Arsić o opasnostima savremenog društva: Predatori su svuda okolo

 

Ona naglašava da je uvek posmatrala dete u zajednici – u porodici, odnosno školi ili vrtiću. Dodaje da joj je puno značila podrška roditelja koji su bili važni članovi tima.

 

– Bila je važna njihova participacija, kao i učešće dece u okviru njihovih mogućnosti. U radu sam se pridržavala Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta i vodila računa o njihovom najboljem interesu. Deca su se radovala dolasku u savetovalište. Njihova postignuća i zadovoljstvo roditelja bili su mi najveća satisfakcija u radu – napominje dr Kovačev.

 

Ova ugledna lekarka dala je veliki doprinos otvaranju Savetovališta za mlade u Zrenjaninu 2003. godine.

 

– Ovo savetovalište se bavi obrazovanjem mladih iz oblasti reproduktivnog zdravlja. Vaspitanje mladih iz navedenih oblasti je neophodno započeti što ranije, kako bi se kod njih na vreme formirala svest o sopstvenoj odgovornosti za svoje zdravlje. Držala sam brojne edukativne radionice, što je osnovna forma rada savetovališta. U radu su učestvovali i učenici i profesori svih srednjih škola u Zrenjaninu – ističe dr Kovačev.

 

dr nikoleta kovačev
Foto: Privatna arhiva

 

Bila angažovana i u Dečjem stvaralačkom centru „Maštalište“

 

Dve godine je dr Nikoleta Kovačev radila u Dečjem stvaralačkom centru „Maštalište“, čiji je osnivač i koordinator bila diplomirana psihološkinja Milica Velimirović. U „Maštalištu“ je vodila grupu dece sa posebnim potrebama pod nazivom „Drugačije istovetni“.

 

– Cilj ovog programa bilo je poštovanje prava dece sa posebnim potrebama i njihovo uključivanje u grupe zdrave dece, kako više ne bi bili osuđeni na izolaciju. Deca koja su bila uključena u grupu imala su umerena i teška fizička i mentalna oštećenja. Naše druženje je toj deci predstavljalo jedinu mogućnost da izađu iz kuće i druže se sa drugom decom, kako sa invaliditetom tako i onom zdravom. Kroz igru smo radili vežbe za stimulaciju fine motorike i pamćenja. Roditelji su aktivno učestvovali u našim radionicama, razmenjujući međusobno iskustva i primajući savete. Pomogla sam da se neka od te dece upišu u vrtić i osnovnu školu, kasnije i srednju, a neki su danas već završili i fakultet – kaže dr Kovačev.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ona je inicirala i otvaranje poludnevnog boravka za decu sa invaliditetom „Alternativa“. Od 1983. godine je aktivistkinja Crvenog krsta Jugoslavije, odnosno Srbije, a 2004. je dobila medalju Crvenog krsta Jugoslavije za dugogodišnji volonterski rad u toj organizaciji, što je i njeno najviše nacionalno priznanje. Iste godine je dobila i Nagradu grada Zrenjanina za dugogodišnji profesionalni i volonterski rad u pedijatriji, a posebno sa decom sa invaliditetom.

 

Dr Nikoleta Kovačev je sada u penziji i posvećena je porodici.

 

dr nikoleta kovačev
Početak rada Savetovališta za mlade

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz