Društvo Vesti Zrenjanin

Dom zdravlja realizuje projekat „Bolje prevencija, nego intervencija“

projekat bolje prevencija nego intervencija

Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ iz Zrenjanina potpisao je ugovor sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije o finansiranju i realizaciji projekta „Bolje prevencija, nego intervencija“.

 

Podrška za ostvarivanje ovog programa obezbeđena je kroz grantove za projekte u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ i „Dodatnog finansiranja za Drugi projekat razvoja zdravstva Srbije“, preko Vlade Republike Srbije, iz sredstava zajma Svetske banke. Projekat u Zrenjaninu će trajati 12 meseci, odnosno do decembra ove godine.

 

Njegov cilj je povećanje kvaliteta zdravstvene zaštite žena, i to nabavkom novog kolposkopa za Dom zdravlja. On će se koristi u dodatnoj dijagnostici kod preventivnih pregleda i ostaće u trajnom vlasništvu Doma zdravlja.

 

Pročitajte još: Prošle godine 487 novih pacijenata obolelih od malignih bolesti

 

„Takođe, težimo povećanju obuhvata i odziva žena uključenih u ciljani skrining pregled (Papanikolau test), kao i opšte preventivne preglede, u starosnoj grupi žena od 25. do 69. godine života, za rano otkrivanje karcinoma grlića materice. Skrining preglede, odnosno Papanikolau test potrebno je raditi najmanje jednom u tri godine. A kod rizične populacije žena i češće“, saopštio je Dom zdravlja Zrenjanin.

 

Biće realizovana 24 interaktivna predavanja

 

U okviru projekta „Bolje prevencija, nego intervencija“ biće realizovana 24 interaktivna predavanja u gradu Zrenjaninu i okolnim selima. Na njima će korisnici dobiti sve potrebne informacije o neophodnosti preventivnih ginekoloških pregleda. Za potrebe realizacije radionica i predavanja biće pripremljen edukativno-promotivni materijal. On će sadržati sve potrebne informacije o rizicima usled neobavljanja preventivnih pregleda na rak grlića materice. Radi što boljeg odziva žena na radionice i predavanja biće organizovana intenzivna medijska kampanja. To će biti učinjeno kroz informisanje javnosti o aktivnostima na projektu.

 

Pročitajte još: VANREDNA AKCIJA: Smanjene zalihe krvi, hitno potrebne nove količine

 

„Sa više od 1.300 novoobolelih i sa preko 600 smrtnih slučajeva na godišnjem nivou, karcinom grlića materice u Srbiji predstavalja četvrti po redu vodeći uzrok oboljevanja. Ujedno je i šesti uzrok umiranja od svih karcinoma koji se javljaju kod žena. Bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene usled delovanja određenih – visokoonkogenih tipova Humanog papiloma virusa (najčešće HPV 16 i 18) i krenu da se umnožavaju na nekontrolisan način. Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice prerasle u rak. Srećom, te prekancerozne promene se lako leče. Međutim, kako ne daju nikakve simptome, redovni pregledi Papanikolau testom su jedini način da se takve promene otkriju“, saopštavaju iz Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“.

 

U ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da je u interesu svake žene da se odazove na poziv za skrining raka grlića materice, kada ga dobije putem pošte. Jer, ukoliko se promene otkriju u početnoj fazi sto odsto su izlečive.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM