Društvo

Dom zdravlja obeležio Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice

dom zdravlja zrenjanin

Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ iz Zrenjanina obeležio je Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice.

 

U sklopu ove Evropske nedelje, koja se obeležava od 21. do 27. januara, održano je predavanje o prevenciji cervikalnog karcinoma i značaju korišćenja dostupnih preventivnih programa. Predavanja su bila namenjena roditeljima školske dece u Mihajlovu, Melencima, Orlovatu i Lazarevu.

 

Organizovano je i predavanje o prevenciji cervikalnog karcinoma i HPV virusa radnicama kompanije „Geze“. Predavanje je održao dr Slobodan Vukanić, specijalista ginekologije Dispanzera za žene.

 

Tim Savetovališta za mlade održao je edukativni seminar „Očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih“, a Patronažna služba je organizovala predavanje o prevenciji cervikalnog karcinoma za adolescente starosti 18 i 19 godina u svim srednjim školama.

 

Organizovan je i individualni zdravstveno – vaspitni rad sa korisnicima u ambulantama opšte medicine.

 

Evropska nedelja obeležava se u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već trinaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

 

Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u Srbiji. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice i na petom je mestu. Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV).

 

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz