Društvo Vesti Zrenjanin

Dobrovoljno davalaštvo krvi pojedinim Zrenjanincima je porodična tradicija

ervin gazdag
Ervin Gazdag (Foto: Privatna arhiva)

Dobrovoljno davalaštvo krvi pojedinim Zrenjanincima je porodična tradicija. U porodici Gazdag, prvo je krv počeo da daje otac Ervina Gazdaga, a onda su tu tradiciju nastavile sledeće generacije.

 

– Moj otac je bio davalac krvi i o tome se u našoj porodici pričalo. Čim sam bio u prilici, krv sam počeo da dajem i ja. Inače, mislim da sam vrlo empatičan, učestvujem u mnogobrojnim humanitarnim akcijama, ali dobrovoljno davalaštvo krvi je nešto posebno. To je najličniji mogući humani čin – dati krv onome kome je ona potrebna za život. Imam i specifičnu krvnu grupu, 0 negativ, i krv sam davao onima koji su mi poznati, sa stola na sto, kako se kaže, ali i nepoznatima. Meni je to potpuno svejedno, važno je da se pomogne – priča Ervin Gazdag za portal zrenjaninski.com.

 

Pročitajte još: Poslednji rok za refundaciju PDV-a za kupovinu opreme i hrane za bebe

 

Porodičnu tradiciju Ervin je preneo i na svoju kćerku i zeta.

 

– Tea, sada udata Mekić, i njen suprug Branislav, takođe su dobrovoljni davaoci krvi i jako sam ponosan na njih – kaže Ervin.

 

zoltan takač
Zoltan Takač sa porodicom (Foto: Privatna arhiva)

 

I u porodici Takač, dobrovoljno davalaštvo krvi je tradicija.

 

– Moj otac je dao krv više od 70 puta, ali moram da priznam da su mene inspirisala moja deca, kćerka i sin. Oni su dugogodišnji aktivisti Crvenog krsta u Zrenjaninu – priča Zoltan Takač.

 

Njegova deca su se uključila u rad Crvenog krsta još u osnovnoj školi i o humanosti je Zoltan mnogo naučio od njih.

 

– Sada svi dajemo krv kada god možemo, i to nas ispunjava velikim zadovoljstvom i srećom. Pripremamo se da do kraja godine potpišemo i donorske kartice – dodaje Zoltan Takač.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.