Društvo Vesti Zrenjanin

Đaci OŠ “Sonja Marinković” mogu da ostanu u školi i posle nastave

oš sonja marinković
Direktorka škole Jelena Jenovai

OŠ „Sonja Marinković“ jedina je gradska škola na teritoriji Zrenjanina koja je obuhvaćena pilot projektom Ministarstva prosvete pod nazivom „Obogaćeni jednosmenski obrazovno vaspitni rad“.

 

– U našoj školi već dugi niz godina đaci pohađaju nastavu samo u prepodnevnoj smeni tako da smo bili dobar kandidat za ovaj projekat. Po ovom pilot projektu đaci sada imaju mogućnost da u školi ostanu do 17 časova, a da po završetku zvanične nastave, ne samo urade domaće zadatke, nego i da učestvuju u radu različitih aktivnosti. Koje će to tačno biti, znaćemo narednih dana. Mi smo sa spiska od 48 predloženih aktivnosti nešto izabrali, u skladu sa mogućnostima škole i potrebama dece i rodtelja. Sada to treba da odobri Ministarstvo – kaže za portal zrenjaninski.com direktorka škole Jelena Jenovai.

 

I do sada je produženi boravak, koji je finansiran od strane lokalne samouprave, postojao za učenike prvog i drugog razreda. A sada se proširuje na sve uzraste, do osmog razreda.

 

– Trudićemo se da deci kvalitetno ispunimo vreme koje provedu u tom periodu nakon nastave. Predvideli smo radionice i za roditelje. Za sada je trećina anketiranih roditelja izrazila želju da deca ostaju u školi nakon nastave, a očekujem da će ih biti i više – navodi Jenovai.

 

OŠ „Sonja Marinković“ je mala gradska škola koja ima oko 150 učenika. Škola ima čak 11 pametnih tabli, kao i informatički kabinet. Nažalost, iz godine u godinu, u školu se upisuje sve manje prvaka. Ove godine za nastavu na mađarskom jeziku prijavila su se tri prvaka, a na srpskom – jedan.

 

– Bilo je troje i na srpskom jeziku, a onda su njih dvoje roditelji prebacili u drugu školu. Mi kasnije, u petom razredu, dobijemo učenike iz nekih drugih škola, pa se godinama krećemo oko cifre od 150 učenika. Zbog manjeg broja učenika, nastava se odvija u kombinovanim odeljenjima – kaže Jelena Jenovai.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM