Društvo Vesti Zrenjanin

Defektološka ambulanta: Sve više dece sa usporenim razvojem govora

defektološka ambulanta
Foto: Opšta bolnica Zrenjanin

Defektološka ambulanta pri Odeljenju neurologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu sve češće prima decu koja imaju probleme sa usporenim razvojem govora, komunikacijom i pažnjom. Lekari ističu da je u današnje vreme najčešći problem poremećaj pažnje koji se javlja i kao posledica prekomerne upotrebe mobilnih telefona i računara.

 

– Svedoci smo da sasvim mala deca koriste ove uređaje koji sada već naučno dokazano usporavaju razvoj nežnog dečijeg mozga. Dete koje ispred ekrana dugo gleda sadržaje u vidu crtanih filmova nema reciprocitet u komunikaciji, te je ona jednosmerna i nestimulativna. Sigurno je da će, što duže traje izlaganje multimedijima, vraćanje u realni svet biti teže – kaže defektolog-oligofrenolog Mirjana Mladenović.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ambulanta „Rusande“ tek počela sa radom a već popunjeni svi termini

 

Pred defektološkom praksom se nalaze novi izazovi. Zbog toga su se u zrenjaninskoj bolnici opredelili za primenu novih metoda u vidu slušnog treninga i slušne integrativne terapije. Ove metode pomažu da se kod dece poboljša auditivna pažnja koja je bazična za razvoj govora i komunikacije.

 

– Novi menadžment bolnice je poboljšao uslove za neometani rad Defektološke ambulante tako što je obezbedio adekvatan prostor, koji je mnogo veći od ranijeg, i osavremenio opremu za sprovođenje defektološke rehabilitacije – istakla je Mladenović.

 

Ona je dodala da je jedna od glavnih metoda koju primenjuju u ovoj ambulanti terapija pokretom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Izborite se sa prolećnim alergijama i umorom uz pomoć ove terapije!

 

Za ovu metodu su neophodni rekviziti koji se koriste u svakodnevnom radu, pa je Opšta bolnica od jedne zrenjaninske firme dobila vrednu donaciju u vidu balansera, loptica, grede i poligona za vežbe psihomotorike i senzorne stimulacije. Sve to, uz već postojeću opremu, čini odličnu bazu za dalji rad.

 

Dolazi osetljiva populacija svih uzrasta

 

Pomoćnik direktora Opšte bolnice Zrenjanin dr Vanja Kunkin je napomenuo da u Defektološku ambulantu dolazi osetljiva populacija svih uzrasta, od najmlađih do najstarijih.

 

– Trudimo se da pomognemo pre svega deci, ali i starijima kojima je potrebna pomoć. Imamo dosta sredstava za rad, a obezbedili smo i veći prostor koji je dovoljno adekvatan da pruži sve neophodne usluge – rekao je dr Kunkin.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Defektološka ambulanta je osnovana 1984. godine u okviru Odeljenja za dečiju i adolescentnu neuropsihijatriju. Osnivač odeljenja je primarijus doktor Đorđe Damjan, a službu je nastavio da vodi neuropsihijatar dr Biljana Gardinovački.

 

Ova ambulanta pruža usluge defektološke i neuropsihološke rehabilitacije dece, omladine i odraslih lica. Njeno radno vreme je radnim danima od 8 do 14 časova, a zakazivanje se obavlja preko odabranog lekara.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz