Društvo Vesti Zrenjanin

Danas je Sveti Nikola: Svetac koga Srbi izuzetno poštuju

sveti nikola

Sveti Nikola se praznuje u celom hrišćanskom svetu i najčešća je slava kod Srba. Zato se kaže da Nikoljdan polovina slavi, a druga polovina ide na slavu.

 

Nikola je bio sin jedinac znamenitih i bogatih roditelja, Teofana i None, žitelja primorskog grada Patare u Maloazijskoj oblasti Likiji.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zrenjanin se i ove godine priključio velikoj humanitarnoj akciji za decu

 

Odmah po rođenju u Nikoli je, kako svedoči predanje, mogao da se prepozna budući čudotvorac jer je prilikom krštenja mogao da stoji sam na svojim nogama bez ičije pomoći. Pri krštenju je dobio ime Nikolaj, što u prevodu znači pobeditelj naroda. Pod uticajem svoga strica, koji je bio episkop grada Patare, Nikola se posvetio svešteničkom životu i ubrzo pročuo po svom neumornom radu, milosrđu i nepokolebljivom verom u Isusa Hrista. Posle smrti roditelja, razdelio je svu imovinu siromasima i ništa nije ostavio za sebe.

 

Zaštitnik dece, učenih ljudi, trgovaca, mornara…

 

Sveti Nikola se smatra zaštitnikom dece, učenih ljudi, trgovaca, mornara, putnika uopšte. Nekada se na svim hrišćanskim brodovima nalazila ikona Svetog Nikole. On se posebno praznovao duž Jadranskog i Sredozemnog mora, gde je bio običaj da se na taj dan ne isplovljava, a brodovi na pučini usidre i plovidbu nastave sutradan.

 

Takođe, on je zaštitnik mnogih gradova i luka (posebno u Grčkoj i Italiji). U grčkom folkloru Sveti Nikola se opisuje kao „gospodar mora“. U modernoj Grčkoj i Srbiji on je jedan od najpoštovanijih svetitelja. Zaštitnik je cele države Grčke.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Sveti Nikola je umro u petak, 6. decembra (odnosno 19. decembra po novom ili gregorijanskom kalendaru) 343. godine. Sahranjen je u Sabornoj crkvi u Miri. Tu je njegovo telo počivalo više od šest vekova, a hrišćani su dolazili na njegov grob i dovodili svoje bolesnike. Među njima su bili i Stari Sloveni sa reke Don, čime se objašnjava zašto je Sveti Nikola toliko poštovan kod Srba. Kada su Turci u jedanaestom veku osvojili Likiju, mošti Svetog Nikole su prenete u Bari u Italiju.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz