Društvo Vesti Zrenjanin

Danas je Sveti Luka: Postoje brojna narodna verovanja o Lučindanu

sveti luka

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Luku. Sveti Luka je autor Dela apostolskih i jedan je od četvorice jevanđelista, pisaca Jevanđelja, a smatra se i osnivačem ikonopisa.

 

U spisima na starogrčkom i crkvenoslovenskom jeziku Sveti Luka se opisuje kao „pouzdani lekar duše i tela”, koji je lečio besplatno.

 

PROČITAJTE JOŠ: Da li ste pomerili kazaljke na satu?

 

Rodio se u Antiohiji od roditelja pagana grčkog porekla, a hrišćanstvo je primio oko 40 godine nove ere. Bio je lekar, prijatelj i pratilac Svetog apostola Pavla.

 

Lučindan je česta krsna slava pravoslavnih srpskih porodica, a naročito je poštovan u Crnoj Gori. Svetog Luku proslavljaju takođe lekari, zdravstvene ustanove i farmaceuti, kao i neke likovne umetničke obrazovne ustanove.

 

Postoje brojna narodna verovanja o Lučindanu.

 

U nekim krajevima Srbije pastiri kanapom opasuju torove da vukovi ne bi napadali stoku preko zime. Otuda i izreka: „Ide Luka, eto vuka“ .

 

Smatra se da nakon ovog praznika nastupa zima, te je poznata i izreka: „Sveti Luka – sneg do kuka“.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Na Lučindan, prema narodnom verovanju, hrišćani nikako ne bi trebalo da budu ljuti i nervozni i da se upuštaju u svađe i rasprave, jer je Sveti Luka bio blage naravi i miran. Uvek je pomagao ljudima.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak