Društvo Vesti Zrenjanin

Danas je poseban dan za zrenjaninsku porodicu Bartole

porodica bartole
Foto: Privatna arhiva

U zrenjaninskoj porodici Bartole danas ima mnogo razloga za slavlje. Na današnji dan, pre dve godine, Filip Bartole se, kao najtrofejniji član reprezentacije Srbije, vratio iz Abu Dabija, gde je na Olimpijskim igrama Specijalne olimpijade osvojio zlatnu i dve srebrne medalje.

 

Danas je Filipovom starijem bratu rođendan. I danas je Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Na neki način – i Filipov dan.

 

– Nama je ovaj dan posebno srećan, ali se trudimo da nam i ostali dani budu radosni. Za to se već 30 godina brine Filip, koji je veseo, srećan, druželjubiv, otvoren… On je našu porodicu okupio na jedan poseban način. I ne samo porodicu, nego i širu familiju i prijatelje. Filip je taj koji nas čvrsto drži na okupu – priča za portal zrenjaninski.com Filipova mama Radinka Raška Bartole.

 

PROČITAJTE JOŠ: Učenica Nikolina Cvetkov na konkursu osvojila majice za celo odeljenje

 

Sve osobe sa Daunovim sindromom su otvorene, druželjubive, tople i mile, veoma prijateljski nastrojene. Filip je tim osobinama dodao i takmičarski duh. Od malih nogu bavi se sportom, vredno trenira svaki dan i uspešan je u svim sportskim disciplinama u kojima se takmiči, od fudbala do atletike i plivanja.

 

Slobodno vreme voli da provodi na Fejsbuku. Iako ne ume da čita ni da piše, Filipu računar i pametni telefon nisu nepoznanica.

 

– Voli da se fotografiše, da se snima kako peva, i sve to stavlja na svoj profil. Kad ja nešto ne znam, on mi pomogne – kaže Raška.

 

PROČITAJTE JOŠ: Biti medijator u slučajevima diskriminacije osoba sa invaliditetom

 

porodica bartole
Foto: Privatna arhiva

 

Roditelji i danas imaju nedovoljnu podršku

 

Pre 30 godina nije bilo lako biti roditelj deteta sa Daunovim sindromom.

 

– Doživela sam da mi doktorka u porodilištu, pred dvadeset ostalih porodilja, sa vrata saopšti da dete ima Daunov sindrom. Sa predrasudama sam se više susretala u stručnim krugovima nego kod običnih ljudi. Danas je situacija samo malo bolja. Nažalost, svi nas se sete na današnji dan i već sutradan zaborave. Roditelji dece sa Daunovim sindromom i danas imaju nedovoljnu podršku. U situaciji kad porodica nije jaka, kad se dete rodi, krenu okrivljavanja, razvodi… Roditelj koji ostane sa detetom u nemogućoj je situaciji, od posla, do ostvarivanja prava. Dugo ni ne sazna koja prava ima. A i kad sazna, kad krene u realizaciju, to je toliko iscrpljujuće da vrlo često i ne uspe. Od tuđe nege i pomoći do personalnog asistenta… Komisije, papiri, a vi vrlo često nemate kome da ostavite dete – ističe Raška i dodaje da najčešće majke ostavljaju posao, pa onda ostanu i bez sopstvenog prihoda.

 

Većina problema rešiva uz malo više volje

 

I još nešto što, kako Raška kaže, predstavlja vid diskriminacije.

 

– Filip, ali ne samo on, branili su boje Srbije na svetskim takmičenjima kao reprezentativci. Postizali su velike uspehe i osvajali medalje. Meni su stizale čestitke iz celog sveta posle Filipovog uspeha u Dubaiju. Ali, reprezentativci koji se takmiče za Srbiju na specijalnim olimpijadama nemaju pravo na nacionalnu penziju. Pitam se zašto. Zar ne brane oni boje svoje zemlje, ulažu isto, ako ne i više truda i napora. Zar to zlato sija drugačije – pita se Raška Bartole.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Problema ima mnogo, a većina je rešiva uz malo više volje. Ipak, danas je u porodici Bartole dan za slavlje.

 

– Filip nam je svima doneo mnogo radosti, kao što nam je doneo i moj stariji sin, njegova supruga i njegovo troje dece, kojima je Filip divan stric. On decu svog brata jako voli, a oni njega obožavaju. Zato ćemo danas slaviti, a borbu za bolji status osoba sa Daunovim sindromom i njihovih roditelja nastavljamo već od sutra – kaže za kraj Radinka Raška Bartole.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM