Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

Dan vojnih veterana: Položeni venci na spomenik stradalim borcima

dan vojnih veterana

Dan vojnih veterana, koji se obeležava širom Srbije, obeležen je danas i u Zrenjaninu, odavanjem počasti stradalima u svim otadžbinskim ratovima.

 

Ovog 4. decembra je, zbog aktuelne epidemiološke situacije, organizovana skromna ceremonija. Položeni su venci na spomen-obeležje poginulima sa područja grada Zrenjanina u ratnim sukobima u nekadašnjoj Jugoslaviji od 1991. do 1999. godine. Ovaj spomenik se nalazi u centru grada, ispred zgrade nekadašnjeg Komiteta.

 

Poštu našim sugrađanima, stradalim tokom poslednjih ratnih sukoba, odali su predstavnici Garnizona Vojske Srbije i Komande za razvoj Banatske brigade, kao i Grada Zrenjanina. U ime lokalne samouprave, venac su položili pomoćnica gradonačelnika Jelena Travar Miljević i zamenik načelnice Gradske uprave Miloš Korolija.

 

PROČITAJTE JOŠ: Inicijativa: Novac za proslavu Nove godine dati za lečenje bolesne dece

 

„Zrenjanin je u ratovima od 1991. do 1999. godine dao 53 svoja sugrađana, pripadnika vojske, policije ili dobrovoljaca. Oni su položili živote u odbranu svog naroda i svoje otadžbine. Kao što je srpski narod u oba svetska rata bio na pravoj strani, na strani velike pobedničke koalicije, tako su i naši sugrađani u svim ratovima stali u odbranu otadžbine i njenih nacionalnih interesa. Njihovo herojstvo ne može i ne sme biti zaboravljeno“, saopštio je Grad Zrenjanin.

 

Dan vojnih veterana se obeležava u znak sećanja na 1912. godinu, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu. Oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije tada je steklo zvanje “stari ratnik”, odnosno veteran.

 

dan vojnih veterana

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM