Društvo

DA SE ZNA: Za mesec dana dupliran broj poseta na portalu „Zrenjaninski“!

Duže vreme smo posmatrali kako razni portali i pojedine grupe na društvenim mrežama preuzimaju tekstove i fotografije čiji su autori novinari okupljeni oko portala „Zrenjaninski“, potpisujući izvor ili ne, svejedno kršeći autorska prava. Jer, niko od njih nije imao pismenu saglasnost za objavljivanje tih tekstova. Ćutali smo, želeći da budemo kolegijalni sa onima koji nam nisu kolege, ne želeći da ih tužimo. A da smo ih tužili, sigurno bismo dobili lepu finansijsku nadoknadu, jer je toliko toga nezakonito preuzeto.

Uvek i svugde - portal "Zrenjaninski"
Uvek i svugde – portal „Zrenjaninski“

Kada smo videli da je takozvano novinarstvo, bazirano na aktivnosti „copy – konvertor – paste“, uzelo maha i prevršilo svaku meru, odlučili smo da pokrenemo sopstveni portal. Brži, ekskluzivniji od svih ostalih. Pa kad su već čitaoci u Zrenjaninu i ostalim srednjobanatskim lokalnim samoupravama naviknuti da prate naše tekstove, neka ih bar prate na našem internet sajtu. Umesto za „drugi pišu“, odlučili smo se za devizu „mi pišemo, drugi prepisuju“, i zato na sajtu www.zrenjaninski.com možete pročitati isključivo tekstove čiji su autori naši novinari.

Oko portala „Zrenjaninski“ okupili su se novinari sa dugogodišnjim iskustvom u nacionalnim, pokrajinskim i lokalnim medijima. Sa željom da građanima srednjeg Banata ponude nešto novo, sveže, i sa namerom da istraju u tome, pre dva meseca su počeli sa radom na novom projektu. Prvog meseca, bez ikakvog marketinga, zabeležili smo solidnu posetu na portalu. Drugog meseca, u maju, ta poseta je više nego duplirana. Zvanični podaci sa „Google analytics“-a pokazuju da smo u aprilu ostvarili 8.813 poseta na stranici, dok je u prošlom mesecu naš sajt posećen 20.350 puta. Takođe, bez ikakvog marketinga, koji će, svakako, uslediti u narednom periodu.

Pet najčitanijih tekstova u prošlom mesecu bili su: VAŽNO: Bolnica ukida jutarnju smenu, Topovski udar u centru Zrenjanina, VEROVALI ILI NE: Pornić snimljen u centru Zrenjanina, Koga su prozvali gimnazijalci i NEKA JE SA SREĆOM: Tradicionalni ples maturanata.

Građani su očigledno prepoznali da na našem portalu mogu prvi da pročitaju ono što će kod drugih pročitati sa nekoliko sati ili nekoliko dana zakašnjenja. Prepoznali su da jedino na portalu „Zrenjaninski“ mogu da pročitaju neke teme o kojima drugi mediji ćute ili jednostavno i ne znaju za njih. I poslednje, mada podjednako važno – da kod nas mogu da pročitaju pismene tekstove, u kojima ne piše „neznam“, „zrenjaninci“, „ombucman“ i slično, već „ne znam“, „Zrenjaninci“ i „ombudsman“, kako to gramatika i nalaže. Planiramo da tako ostane i ubuduće.

Hvala vam na poverenju. Pozivamo vas da se i dalje družite sa nama i da pozovete i ostale da nam se pridruže. Pratite nas na www.zrenjaninski.com, preko Facebook-a https://www.facebook.com/zrenjaninski i Twitter-a https://twitter.com/ziportal.

ZRENJANINSKI – DA SE ZNA!

S poštovanjem,
redakcija portala „Zrenjaninski“

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • Sve pohvale za Vaš trud, brzinu i kvalitet informacija. Pozdrav od prijatelja iz mesne zajednice „Dositej Obradović“ Zrenjanin.

  • Hvala vam,
   Trudićemo se u budućnosti da opravdamo poverenje svih naših čitalaca.
   Zahvaljujemo se što nas pratite.

   Srdačan pozdrav

   redakcija portala „Zrenjaninski“

 • Sve pohvale za Vaš trud, brzinu i kvalitet informacija. Pozdrav od prijatelja iz mesne zajednice „Dositej Obradović“ Zrenjanin.

  • Hvala vam,
   Trudićemo se u budućnosti da opravdamo poverenje svih naših čitalaca.
   Zahvaljujemo se što nas pratite.

   Srdačan pozdrav

   redakcija portala „Zrenjaninski“