Društvo Vesti Zrenjanin

Crveni krst Zrenjanin sprema monografiju povodom 140 godina postojanja

crveni krst zrenjanin
Foto: Crveni krst Zrenjanin

Crveni krst Zrenjanin priprema monografiju povodom 140 godina postojanja i rada ove humanitarne organizacije u Velikom Bečkereku, Petrovgradu, odnosno Zrenjaninu.

 

Zbog toga je iz zrenjaniskog ogranka Crvenog krsta upućen apel da se jave svi koji poseduju fotografije u vezi sa ovom organizacijom i njenim aktivnostima, čije publikovanje bi odobrili, uz navođenje autorstva, odnosno vlasništva.

 

Iz samo površnog uvida u istorijat humanitarnog rada u ovom gradu vidi se obilje veoma sadržajnih aktivnosti, još i pre osnivanja Crvenog krsta. Tako je, na primer, još 1858. godine osnovano Jevrejsko žensko društvo, koje je bilo humanitarnog karaktera. A 1866. osnovana je velikobečkerečka filijala Ujedinjene omladine srpske. To je učinjeno sa ciljem, kako se navodi, “prikupljanja priloga za torontalske glad trpeće pomorišce i žrtve požara u Ledincima u Bačkoj”.

 

Tri godine kasnije, 1869, osnovano je Velikobečkerečko žensko dobrotvorno udruženje humanitarnog karaktera. Ono je mahom okupljalo Nemice i Mađarice. Početkom 1880. u Velikom Bečkereku formiran je Torontalski odbor Zemaljskog ženskog društva za pomoć, za područje Torontalske županije. U isto vreme osnovana je i velikobečkerečka filijala. To je polazni datum u osnivanju Crvenog krsta u Zrenjaninu, za čije predsednike su izabrani Mihalj Varadi i Viktorina Turn-Taksis.

 

Pročitajte još: Vatrogasno-spasilački bataljon, Vojska Srbije i Crveni krst u akciji (Foto)

 

Kraj Prvog svetskog rata i raspad Austrougarske monarhije označio je i kraj rada Mađarskog društva Crvenog krsta na području Banata. Tada je oformljeno Srpsko društvo Crvenog krsta za Banat, Bačku i Baranju. U 1921. godini osnovano je povereništvo Crvenog krsta u Velikom Bečkereku sa deset članova. Deset godina kasnije usledila je reorganizacija velikobečkerečkog Društva Crvenog krsta, koje tada broji 200 članova.

 

Za Crveni krst Zrenjanin značajna 1936. godina

 

Godina 1936. značajna je po početku izgradnje Doma Crvenog krsta i skloništa za odbranu od napada iz vazduha u Plankovoj bašti, gde je i danas sedište organizacije. Glavni odbor Društva Crvenog krsta Kraljevine Srbije ocenio je 1938. godine rad petrovgradskog Sreskog odbora kao najbolji u zemlji. Sledeća 1939. bila je vrhunac međuratnog Crvenog krsta u Petrovgradu, organizacije koja tada broji 1775 članova, održava bolničke, samarjanske, antituberkulozne i druge tečajeve, organizuje letovanja podmlatka u Vršcu, akcije dobrovoljnog davanja krvi…

 

Sve to, i obilje drugih zanimljivih podataka iz starijeg, ali i novijeg perioda rada Crvenog krsta u Zrenjaninu, moći ćete da nađete u monografiji koja je u pripremi.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM