Društvo Vesti Zrenjanin

Crkve i zajednice ukazale na probleme oko izvođenja verske nastave

izvođenje verske nastave

Poglavari svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji uputili su danas zajedničku poruku državnom vrhu. U poruci ukazuju na probleme u vezi sa izvođenjem verske nastave i načinom njihovog prevazilaženja.

 

Oni su predložili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću, premijerki Ani Brnabić i ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branku Ružiću da veronauka ponovo dobije status obaveznog izbornog predmeta.

 

PROČITAJTE JOŠ: Lepa vest za roditelje i decu iz Botoša: Počela sa radom vrtićka grupa

 

Potpisnici zajedničke poruke su patrijarh srpski Porfirije, predsednik Biskupske konferencije Svetog Kirila i Metodija i biskup zrenjaninski Ladislav Nemet, Reis-l-ulema Islamske zajednica Srbije Sead ef. Nasufović, biskup Slovačke evangeličke crkve Jaroslav Javornik, biskup Reformatske hrišćanske crkve Bela Halas i Veliki rabin Srbije Isak Asiel.

 

Oni su apelovali na sve relevantne institucije u državi da se trenutni status verske nastave u školskom sistemu što pre izmeni.

 

Nastavu organizovati na nivou odeljenja

 

„Apelujemo da se, po ugledu na Uredbu iz 2001. godine, nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne na nivou grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika za nastavu. Časovi bi trebalo da se održavaju istovremeno sa časovima alternativnog predmeta. Takođe, apelujemo da se izbor između verske nastave i nastave alternativnog predmeta obavlja na početku prvog i petog razreda osnovnog obrazovanja, kao i na početku prvog razreda srednjeg obrazovanja. Zakonom treba da se predvidi da se roditelji, odnosno staratelji učenika osnovne škole, odnosno učenici srednje škole, opredeljuju između verske nastave i nastave alternativnog predmeta posle prve ili druge nedelje školske godine tokom kojih se organizuje predstavljanje nastave i nastavnika iz oba predmeta“, navodi se u pismu.

 

Poglavari svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica takođe predlažu da se zakonski reguliše radno-pravni položaj 2100 veroučitelja, kao i da se omogući njihovo zaposlenje na neodređeno vreme. Predlažu i da crkve i verske zajednice imaju mogućnost da vrše samostalni nadzor nad ostvarivanjem verske nastave u pogledu njene saglasnosti sa sopstvenim verskim učenjem.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Smatramo da celina predloženih rešenja predstavlja sveobuhvatan model koji u punoj meri obezbeđuje poštovanje pojedinačnih i kolektivnih verskih prava i pune ravnopravnosti svih građana u Srbiji, po ugledu na rešenja konfesionalne veronauke u Evropskoj uniji“, zaključuje se u pismu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.