Društvo Vesti Zrenjanin

BOŽIĆNA ČESTITKA: Pogledajmo Betlehemske jaslice!

betlehemske jaslice
Foto: Pixabay

Draga braćo i sestre u Kristu, pre nekoliko dana papa Franjo posetio je Greccio, malo selo u središnjoj Italiji, gde je sveti Franjo napravio prve Betlehemske jaslice. Ovaj veliki svetac 1223. godine hteo je u toj špilji iskusiti tajnu Isusova rođenja. To da je Sin Božji uzeo ljudsko telo i došao k nama u štali.

 

Ovo delo svetog Franje počelo se odavde širiti polako ali sigurno s takvim zamahom da je pravljenje Betlehemskih jasli danas poznato širom sveta.

 

Tokom posete seocetu Greccio-u, papa Franjo potpisao je pismo pod naslovom Admirabilis Signum – Čudesni znak, u kojem govori o praksi, značaju i važnosti postavljanja Betlehemskih jasli. Dok čitam to pismo, ponovno mi se bude sećanja iz detinjstva.

 

Pomislimo samo na naše detinjstvo! Svako na svoje. Sećam se da je za mene jedan od najvažnijih događaja božićnih blagdana bilo upravo vreme provedeno ispred Betlehemskih jaslica. U našoj crkvi je bila napravljena špilja s predivnom pozadinom. A u špilji jaslice, gde je mali Isus ležao na slami. Mi, deca, divili smo se Betlehemskom selu koje je bilo izgrađeno na padini, uz mali potok koji je tekao niz brdo, ali još više detetu u pećini i životinjama pokraj njega. I, naravno, anđelima koji su slavili Boga na nebesima, okruženi blistavim zvezdama u mračnoj noći, i naveštali mir ljudima na zemlji.

 

Ostaje želja da se vide Betlehemske jaslice u našim crkvama

 

I kad postane odrasla osoba, u čoveku i dalje ostaje divljenje, znatiželja i gotovo detinjasta želja da vidi Betlehemske jaslice u našim crkvama. Mnogo je načina da se onde stoji: šutljivo, jednostavno u tišini, puštajući da se naše oči, posebno naše duhovne oči, ispune ovim prizorom. I, ako nam se misli počnu razbuđivati, shvatićemo ispred koje velike tajne stojimo: veliki i nevidljivi Bog, veći od svega što možemo zamisliti, pojavio se među nama kao malo dete. Zavisio je o brizi svojih roditelja, predao im se, prihvatio je naš život, ljudski život.

 

Rođenje Isusa u Betlehemu znak je i svedočanstvo neizmerne ljubavi Božje. Hteo nam je kroz Isusa, na ljudski način, ljudskim rečima i delima, pokazati kakav je On uistinu. Koliko je veliko njegovo milosrđe i ljubav prema nama.

 

Oko Betlehemskih jasala stoji čitav stvoreni svet. Tu je pored jasala Isusova majka Marija. Kći naroda koja je verovala anđelu Gabrijelu. Teško da postoji lepša slika ili prizor nego videti majku sa svojim novorođenim detetom. Josip, Marijin zaručnik, stoji tamo i divi im se. Spreman da ih zaštititi i podrži ih pažljivom ljubavlju.

 

Pastiri: prezreni od ljudi, predstavnici siromašnih, koje Bog posebno voli, jer je po anđelima samo njih pozvao da prvi vide dete Isusa. Bilo je tu i životinja koje su svojim telesima održavale toplotu štalice i tako slavile rođenog Spasitelja. Predivno zvezdano nebo… Sve i svi su gledali Isusa s divljenjem i zahvalnošću.

 

Neka nam svima Gospodin podari da u ovo božićno vreme doživimo Njegovu „neizrecivu ljubav“! Neka nas njegova nežnost preplavi!

 

Ovim mislima, želim svima Vama sretan Božić i sretnu Novu godinu!

 

+ Dr. Ladislav Nemet SVD

Zrenjaninski biskup

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz