Društvo Vesti Zrenjanin

Bolnica obeležila 124 godine postojanja, počela kao ustanova sa tri lekara

opšta bolnica obeležila godišnjicu
Foto: Opšta bolnica Zrenjanin

Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ iz Zrenjanina je, u prisustvu zaposlenih, čelnika grada i drugih zvanica, nedavno svečano obeležila 124 godine od osnivanja.

 

Prisutne je pozdravio pomoćnik direktora za medicinska pitanja dr Vladimir Arbutinov, koji se osvrnuo na najbitnije momente koji su obeležili godinu za nama u Opštoj bolnici. Nakon njega, obratio se i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura.

 

Ovom prilikom uručeno je i sto posebnih priznanja za zaposlene sa 25, 30 i 35 godina radnog staža. Svečanost su nastupom ulepšala deca iz Kulturno-umetničkog društva „Pionir“.

 

Izgradnja nove bolnice u Zrenjaninu započeta je 1894. a 24. novembra naredne godine svečano je otvorena. Nazvana je „Josifova opšta bolnica Torontalske županije“, po velikom županu Hertelendi Josifu. Bolnica je kasnije još sedam puta menjala ime. Izgrađena je po paviljonskom tipu i bila je predviđena za smeštaj stotinu bolesnika. Imala je tri paviljona i isto toliko prizemnih zgrada. U to vreme je bolnica imala tri lekara. Direktor i glavni lekar je bio Lajoš Hajdeger, koji je vodio Hirurško i Očno odeljenje. Na Kožnom i Internom odeljenju bio je lekar dr Mikloš Hadafi, a dežurni lekar bolnice, koji je u njoj i stanovao, bio je dr Kalman Plehl. Ostali zaposleni bili su deset negovateljica, jedna babica, domar, kontrolor, vratar, čuvar i poslužitelj.

 

Vodilo se računa o lokaciji

 

Prilikom izgradnje zrenjaninske bolnice vodilo se računa o lokaciji, koja se nalazi u blizini železničke stanice, i to zbog bolesnika iz okolnih mesta. Tada je to bila periferija grada, sa oranicama, a u blizini nije bilo naselja, niti industrije. Ubrzo su u neposrednoj blizini bolnice iznikli veliko naselje, izdašan železnički saobraćaj i oveći industrijski objekat.

 

Pročitajte još: Biće posađeno drvo u čast prvorođene bebe u 2020. godini

 

Kraj 19. i početak 20. veka donosi čovečanstvu veliki uspon nauke, pa samim tim dolazi i do uspona medicine. Tako i Opšta bolnica Zrenjanin samo dve godine nakon otkrića rendgena, 1906. godine, montira svoj prvi rendgen aparat. Te godine podignut je i novi paviljon – Interno odeljenje. Bolnica dobija i prvog specijalistu – okulista dr Andriju Batorija. Dve godine kasnije biva postavljen još jedan lekar – dr Regina Fišer, prva žena lekar u čitavoj južnoj Ugarskoj.

 

opšta bolnica obeležila godišnjicu
Prilikom obeležavanja godišnjice nastupili su članovi KUD „Pionir“ (Foto: Opšta bolnica)

 

Pravu prekretnicu bolnica doživljava 1925.

 

Pravu prekretnicu u stručnom radu bolnica doživljava 1925. godine, kada dolaze novi lekari specijalisti i kada se otvaraju nova odeljenja. Ova zdravstvena ustanova 1930. prelazi u prvi rang bolnica. Podiže se opšti nivo zdravstvene zaštite, a bolnica se približava svim slojevima stanovništva. Dok su se pre dvadeset godina u njoj lečili bolesnici slabog materijalnog stanja, što ju je činilo ustanovom azilskog karaktera, sada postaje privlačna za sve strukture stanovništva.

 

Sadašnje ime, Opšta bolnica „Đorđe Joanović“, ustanova je dobila 1954. godine. Nazvana je po profesoru Medicinskog fakulteta u Beogradu, osnivaču Patološkog instituta i jednom od osnivača Medicinskog fakulteta. U godinama koje su usledile dolazi do prostornog proširenja i premeštanja nekih odeljenja, stručni rad je u stalnom usponu, pristižu novi kadrovi, nabavljaju se novi aparati, otvaraju novi odseci. S obzirom na to da je manjak prostora oduvek predstavljao problem, rešenje se videlo u novom objektu sa čijom izgradnjom se krenulo 1984. godine. Izgradnja je finansirana samodoprinosom građana Srednjobanatskog okruga i izgrađen je reprezentativni objekat površine 41.000 kvadratnih metara.

 

Danas je Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ osnovna zdravstvena ustanova za stacionarno lečenje i pružanje specijalističkih medicinskih usluga građanima Zrenjanina, Novog Bečeja, Sečnja, Žitišta i Nove Crnje.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Vi koji ulazite ostavite svaku nadu napolju.
    p.s. Osim onih sa vezom i viškom novca u budžetu.

sinovoz