Društvo Vesti Zrenjanin

Bolje razumeti potrebe građana kako bi se sprečilo iseljavanje

centar grada zrenjanina

Kabinet ministra bez portfelja za demografsku i populacionu politiku i Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu u četiri grada u Srbiji realizuju projekat „Ispitivanje stavova i namera stanovništva o preseljenju i utvrđivanje uticaja migracija na demografsko starenje, u cilju formulisanja preporuka za kreiranje mera populacione politike“.

 

Istraživanje će se sprovesti u Zrenjaninu, Leskovcu, Zaječaru i Užicu. Namera je da se bolje razumeju potrebe stanovnika u lokalnim zajednicama u cilju ublažavanja, odnosno sprečavanja iseljavanja.

 

Projekat i njegove predviđene aktivnosti su u Zrenjaninu predstavili stručnjaci Geografskog fakulteta. Oni su naveli da je ovaj banatski grad izabran kao sredina od značaja za demografski, ekonomski, socijalni, kulturno-civilizacijski i sveobuhvatni regionalni razvoj Srbije. Tom prilikom su saopštili da će, nakon istraživanja i realizacije aktivnosti, izraditi finalnu studiju. Ona će, kao rezultat, dati preporuke i mere populacione politike za ublažavanje iseljavanja stanovništva, a na osnovu utvrđenih faktora makroprostornih implikacija, strukturnih promena u migracionom ponašanju, uzrocima i posledicama donetih odluka o realizovanom i potencijalnom iseljavanju.

 

Srbiju godišnje napusti između 15.000 i 40.000 stanovnika

 

Rukovodilac istraživanja u projektu, vanredna profesorka na Geografskom fakultetu u Beogradu Danica Šantić, izjavila je da Srbiju godišnje napusti između 15.000 i 40.000 stanovnika. Dodala je da je migraciju teško pratiti. U tom smislu, navela je, potrebno je unaprediti migracionu statistiku i registre stanovništva.

 

– Četiri grada koja su u uvrštena u ovaj projekat odabrana su kao regionalni centri. U njima postoji mlado stanovništvo koje se nije iselilo. Nisu razlozi za iseljenje samo ekonomske prirode, na koje se najviše pozivamo. Mislimo da je sve više uzrok toj pojavi nedostatak odgovarajuće perspektive. Anketiranje koje će na terenu sprovesti naši studenti imaće za cilj da se sazna zašto građani razmišljaju o iseljavanju. Utvrdićemo i na koji način država i lokalne samouprave mogu da pomognu stanovnicima kako bi se smanjile njihove namere o selidbi iz zemlje ili lokalne zajednice – rekla je Šantić.

 

Ona je konstatovala da su migracije jedno od gorućih pitanja savremenog života u Srbiji. Kako je navela, veoma je mali broj lokalnih sredina u Srbiji koje beleže pozitivan migracioni bilans.

 

Anketiranja će se sastojati iz četiri segmenta: kvalitet života, stavovi migracija, namere u perspektivi i uloga lokalne samouprave u upravljanju migracijama. Istraživanje će trajati od 15. aprila do 15. juna.

 

Nakon istraživanja u Zrenjaninu, Leskovcu, Zaječaru i Užicu biće izrađena odgovarajuća studija. A zaključke će Kabinet ministra bez portfelja za demografsku i populacionu politiku predočiti Vladi Srbije.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • Razumeti potrebe gradjana-to je veoma lako ,ali za vlast veoma tesko jer nemaju razumevanja!!
  A sta je potrebno-stalno zaposlenje,
  -dobre plate od min 40.000,
  -otvaranje srpskih firmi,
  -povecati penzije min 50.000
  -zaposljavati odma nakon skolovanja
  -penzionisati radnike od 55god starosti
  -pohapsiti korumpirane,doneti zakon i sud!!
  -strogo kaznjavati rad na crno min 1.000.000 ili 5 god zatvora
  -strogo kaznjavati prostituciju i postojanje striptiz barova!! 20god zatvora!!
  -strogo kaznjavati svako krivicno delo!!!
  -besplatne predskolske ustanove
  -besplatno lecenje i lekovi !!!
  -strogo kaznajavati mobing 200.000 ili 2 god zatvora
  -cista voda za pice
  -ciste ulice i odrzavanje istih,kaznjavati svako narusavanje 10.000 ili prinudni rad 3 meseca
  Da sve ovo bude ispunjeno veliki broj gradjana bi se zadrzao,sklapali bi se brakovi,mladi bi se osamostalili,porodice prosirile,sela bi bila puna kao i ranije…vecina bi bila vise nego zadovoljna!!!
  A ako Srbija i sadasnja vlast nastave ovako,ostaje nam prazan tanjir,tuga,jad,beda,nemastina,glad…

sinovoz
FAM