Društvo

Biciklistička staza kroz Mužlju sledeći zadatak

biciklisti

Stanovnici Mesne zajednice „Sava Kovačević“ razočarani su, jer uz rekonstruisane kolovoze u Barskoj i ulici Franje Kluza i dalje nema biciklističke staze.

Biciklistička staza kroz Mužlju

-Kolovoz je odličan, srećni smo što je konačno izgrađena i pešačka staza, ali ovo je bila idealna prilika da se uradi i biciklistička staza koju mi godinama tražimo – kaže Radmila Radojković, jedna od inicijatorki izgradnje biciklističke staze kroz Mužlju, koja tvrdi da je tu inicijativu potpisalo dve hiljade građana. Izgradnja biciklističke staze u Barskoj ulici, kao i Ulici Franje Kluza, naime, znatno bi olakšala odlazak Mužljanaca u grad, vožnjom na dva točka, i učinilo bi ga znatno bezbednijim. Zbog toga su aktivisti postavljali minijature bicikla od kartona, takozvane ciklo sadnice, duž rekonstruisanih ulica, kako bi skrenuli pažnju na ovaj veliki problem.

 

A za veliko naselje Mužlja, kroz građansku inicijativu od gradske vlasti zatražena je gradnja biciklističke staze, jer je u ovom delu grada veoma gust saobraćaj a ima i puno biciklista, koji su izloženi povećanom riziku.

-Kroz glavnu ulicu u Mužlji prolaze automobili, gradski autobusi, kamioni, motori, čak i konjske zaprege. Tuda treba da idu i biciklisti, veomao često i roditelji sa decom, a potpuno je nebezbedno  smatra Radojkovićeva.

Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina ističe da će grad svoje obaveze ispuniti, ali da su tehnički problemi najveća prepreka.

-Izgradnja biciklističkih staza ili biciklističkih traka, gde su staze nemoguće, obaveza je grada, i mi ćemo tu obavezu ispuniti. U planu za sledeću godinu jeste izgradnja biciklističkih staza i kroz Mužlju. Problem je što po našim propisima staza mora da bude širine 1,5 metara a taj uslov ne možemo da ispunimo u svim ulicama – napominje Radišić, uz opasku da je gradnja biciklističke staze kroz ovo naselje posebno važan poduhvat, jer bi nastavljala dalje prema Lukinom selu i Carskoj bari.

-Imamo zaista velike planove, izgradnje biciklističkog prstena oko grada kako u svrhu razvijanja ciklo turizma tako i pre svega zbog povećanja bezbednosti biciklista. kojih je sve više – zaključuje Radišić.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM