Društvo Vesti Zrenjanin

Besplatno snimanje pokretnim mamografom se nastavlja, na redu Žitište

snimanje pokretnim mamografom
Foto: Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo

U Srbiji od raka dojke svakog dana umru četiri žene. Godišnje se u našoj zemlji registruje oko 4.600 novoobolelih, a 1.600 žena premine od ove bolesti. To je najčešći uzrok prevremene smrti žena kod nas.

 

Svaki tumor otkriven na vreme je izlečiv, a najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke je mamografija.

 

Zbog toga je, prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo prošle godine pokrenuo projekat „Prva mamografija“. Cilj je da se ženama, prvenstveno u manje naseljenim sredinama, snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa i bez zakazivanja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prepolovljen broj stanara u Domu učenika “Angelina Kojić Gina”

 

Rezultat svega je da je za nepunih godinu dana pregledano 3.395 žena. Kod 34 žene je, nažalost, potvrđen karcinom dojke.

 

Na organizovan skrining mamografijom, koji se godinama sprovodi kod žena starosti od 50 do 69 godina, još uvek se vrlo malo njih odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom tek kad tumor uznapreduje. Ohrabrujući je podatak je da je kroz projekat „Prva mamografija“ čak 75 odsto žena prvi put bilo na ovakvom pregledu.

 

Gojković je naveo da je, ako se tumor otkrije rano, stopa petogodišnjeg preživljavanja veća od 95 odsto. On je dodao da je zbog toga Pokrajinska vlada nabavila još jedan pokretni mamograf, kako bi što većem broju žena u Vojvodini bio omogućen ovaj preventivni pregled.

 

Pregledi će se, kao i prethodne godine, organizovati uz podršku domova zdravlja, Kliničkog centra Vojvodine i Instituta za onkologiju Vojvodine.

 

Od 14. septembra snimanje pokretnim mamografom se nastavlja na području opštine Žitište.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM