Društvo

BANAĆANI PRIREDILI BOGAT PROGRAM U TREBINJU

Veličanstven nastup Banaćana u Trebinju, na gradski praznik Preobraženja Gospodnjeg. U mnoštvu programa, priređenih na više lokacija, posebno se izdvaja predstavljane knjiga „Srpski dobrovoljci 1914 – 1918“ i „Nezapamćena bitka“ autora dr Milana Micića, kojom prilikom je domaćinima u Trebinju ukazano na nepravedno zanemaren i skrajnut deo slavne istorije srpskog naroda, koju su kovali srpski dobrovoljci, prečani.

trebinje-zrenjaninci

U prepunoj velikoj sali Skupštine grada Trebinja, o dragocenim knjigama koje oživljavaju slavne dane žrtvovanja u Prvom svetskom ratu, za srpske ujediniteljske ideje, pored nadahnutog autora govorili su književnik Dušan Milićev i direktor Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, Radovan Vlahović, koji je izdavač ova dva naslova.

– Kada govorimo o slavnim danima Prvog svetskog rata, svi znamo mnogo toga i o slavnim pobedama srpske vojske i o albanskoj golgoti i solunskom frontu, ali malo znamo o srpskim dobrovoljcima, koji su bili značajan činilac ovih događaja. U ovim knjigama neće biti priče o Vojvodi Mišiću i drugim slavnim vojskovođama, niti o kralju Petru, mada se i oni pominju. Ovde se oživljava uspomena na obične ljude, većinom seljake i to nepismene, koji su bili državljani Austrougarske, ali su krenuli u pomoć maloj Srbiji, koju su doživljavali kao otadžbinu iz svojih snova – istakao je na promociji svojih knjiga dr Milan Micić, podsećajući da se među koricama knjiga nalaze priče i o Hercegovcima i o Banaćanima, ali i Ličanima, Kordunašima, Dalmatincima…

A odmah po završetku promocije usledila je izložba fotografija iz knjige „Tvrđava u Aradu – logor srpskih interniraca u Velikom ratu“, autora Stevana Bugarskog, književnika iz Temišvara. Ova izložba nastala je zaslugom Udruženja Srba iz Rumunije sa sedištem u Temišvaru, a u gradu pod Leotarom predstavljena je agilnošću Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.

– Ova izložba o dešavanjima u ćesarsko – kraljevskom logoru u Aradu, podseća na tragične događaje i stradanja srpskog naroda. Imamo samo jedno opravdanje za zaborav, koji nas je karakterisao u prethodnom period. To je pojam koji postoji u dečjoj psihologiji kao optimizam zaborava, jer deca zaboravljaju ružne slike. Ali mi više prava na zaborav nemamo, vreme je da se okrenemo sećanju, okrenemo sebi. Tada ćemo imati potencijala, snage, samopouzdanja da iskoračimo napred – naglasio je u najavi izložbe direktor zrenjaninske biblioteke Milan Bjelogrlić.

Ne sme se zaboraviti ni nastup zrenjaninskog hora „Sveti Arhangel Mihailo“, pri zrenjaninskoj Ruskoj crkvi, kojim diriguje Davor Dosković, a koji je bio pojačan Milicom Dosković, članicom Opere Srpskog narodnog pozorišta. Oni su se predstavili na platou ispred Muzeja Hercegovine, pred brojnom publikom, ali i prilikom promocije knjiga, kao i u još nekoliko navrata, na oduševljenje domaćina i svih gostiju, kojih je bilo iz dvadesetak gradova i regija Srbije i Republike Srpske.

litija-trebinje

Za goste iz Zrenjanina, kojima su vođe puta bili neumorni Uroš Milojević i Rajko Bjelica, domaćini su sve učinili da se osete dobrodošlim. A svaki događaj bio je više od praznika, od liturgije u Sabornom hramu, do veličanstvene večernje litije kroz ulice Trebinja, na kojoj se okupio ogroman broj ljudi, dok je na Trgu slobode, kraj Hotela „Platani“, održan dvodnevni Sajam meda i vina. Bilo je i zabavnog programa, uz mažoretkinje i duvački orkestar iz Herceg Novog.

U povratku, delegacija iz Zrenjanina posetila je spomen obeležje kod Korićke jame, mesto stradanja srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, kada su ustaše zverski umorile i bacile u bezdan 134 Srbina iz sela Korita, dok su osmorica čudom preživela. Kosti mučenika 1953. i 956. godine izvađene su iz jame i sahranjene u centru sela Korita.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.