Društvo Vesti Zrenjanin

Akcije u Gomex-u povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa

svetski dan borbe protiv dijabetesa
Foto: Pixabay

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se 14. novembra, sa ciljem da se skrene pažnja na mogućnost primarne prevencije šećerne bolesti, kao i na složenost njenih zdravstvenih i socijalnih posledica.

 

Tom prilikom će biti organizovane dve akcije u supermarketu Gomex Total. U petak, 12. novembra, od 8 do 10 časova, radnici Doma zdravlja Zrenjanin će sprovesti akciju u vidu merenja vrednosti šećera u krvi i arterijskog krvnog pritiska.

 

PROČITAJTE JOŠ: Plućna bolnica primorana da obustavi rad ambulantne službe

 

U nedelju, 14. novembra, od 10 do 12 sati, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti, u saradnji sa volonterima Crvenog krsta Zrenjanin, obavljaće procenu rizika za dobijanje šećerne bolesti Tip-2, odnosno meriće nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Lekari će na osnovu dobijenih rezultata davati stručne savete svim zainteresovanim građanima.

 

Provere zdravlja obavljaće se i u „Gomex“ marketu u Botošu, na adresi Omladinska 72 (15. novembra, od 8 do 10 sati), u „Gomex“-ovoj prodavnici Berbersko, kod pruge u Zrenjaninu (17. novembra, od 8 do 10 časova), kao i u prodajnom objektu „Gomex“-a u Ečki, u ulici Maršala Tita 80 (23. novembra, od 8 do 10 sati).

 

PROČITAJTE JOŠ: Raste broj hospitalizovanih: Još dva bolnička odeljenja ulaze u kovid zonu

 

Prevencija je najvažnija

 

Šećerna bolest je hronična i progresivna. Njene komplikacije se mogu sprečiti ili usporiti isključivo dobrom kontrolom (regulacijom) bolesti. Najznačajniji simptomi su hiperglikemija (povišen nivo šećera u krvi), glikozurija (šećer u mokraći), povećano izlučivanje mokraće, noćno mokrenje, pojačan osećaj žeđi, pojačan osećaj gladi, gubitak u telesnoj težini, opšta slabost i malaksalost, suva koža i sluzokoža. Javljaju se i povremeni osećaj svraba i crvenilo lica.

 

U Zrenjaninu već ima 13.000 registrovanih osoba sa dijabetesom. Pretpostavlja se da je još toliko onih koji ne znaju da imaju ovu bolest, za koju je rano otkrivanje veoma bitno.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Kompanija „Gomex“ poziva sve zainteresovane da iskoriste priliku i na vreme provere svoje zdravstveno stanje. Prevencija je najvažnija!

 

svetski dan borbe protiv dijabetesa

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz