Društvo YTOP

AKADEMIK VASILIJE KRESTIĆ ZA VRAĆANJE IMENA PETROVGRAD

Spomenik kralju Petru u centru grada
Spomenik kralju Petru u centru grada (Foto: Dušan Bartolović)

ZRENJANIN – Akademik dr Vasilije Krestić podržao je inicijativu za vraćanje naziva našem gradu Petrovgrad, saopštava Udruženje “Petrovgrad”.

 

Spomenik kralju Petru u centru grada (Foto: Dušan Bartolović)

 

Akademik Krestić to je učinio 5. januara ove godine, potpisom na proglas Udruženja “Petrovgrad”, kada je u svom domu ugostio delegaciju Udruženja “Petrovgrad” koju su činili predsednik Budimir Jovanović i članovi Milan Zečar i Milan Bjelogrlić. On je tom prilikom istakao da će se sa zadovoljstvom odazvati pozivu da učestvuje u javnoj debati istoričara, o temi vraćanja naziva gradu Petrovgrad, navodi se u saopštenju Udruženja “Petrovgrad”.

 

Vasilije Krestić je jedan od naših najznačajnijih istoričara, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji, akademik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Rođen je u Đali na severu Banata, a po vlastitim rečima najlepše dane svog života je proveo u našem gradu, gde je završio Zrenjaninsku gimnaziju. Za svoj kapitalan naučno-istraživački rad, stvaralaštvo i sveukupnu javnu delatnost u oblasti nacionalne istorije, višedecenijsko zalaganje za duhovno i kulturno jedinstvo srpskog naroda na svim prostorima i kao dobrotvoru i zadužbinaru, grad Zrenjanin mu je odao priznanje u vidu Nagrade grada za 2016. godinu.

 

Akademik Krestić upoznat je sa idejom vraćanja naziva gradu Petrovgrad od njenog začetka, a njegove sugestije i razmišljanja u mnogome su ohrabrile osnivače Udruženja “Petrovgrad” da pokrenu opravdanu inicijativu i istrajavaju u njenom sprovođenju – ističe predsednik Udruženja “Petrovgrad” Budimir Jovanović.

Podeli članak

8 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • “Akademik Krestić to je učinio 5. januara ove godine, potpisom na proglas Udruženja “Petrovgrad”, kada je u svom domu ugostio delegaciju Udruženja “Petrovgrad” koju su činili predsednik Budimir Jovanović i članovi Milan Zečar i Milan Bjelogrlić.”
  SVE SAMI BEČKEREČANI, BLAGO NAMA!!!
  SA TAKVIMA SMO “NAPREDOVALI”, NEMA ŠTA!!!
  Pozdrav iz Elemira!

 • Gosn. akademik zaista nezna istoriju i on se upleo u političke igranke. Ako nezna da je gosn.Petar pobegao u London da bi spasao svoju glavu i tako izdao svoj narod a uz to je poneo zlato i ostalo narodno blago sa sobom.Narod je tako ostavio na milost i nemilost okupatoru i fašistima. Nisam nikada bio za komuniste, ali se mora odati priznanje za ono što su uradili tokom rata. Gosn.Petar nikako ne zaslužije da naš grad nosi njegovo ime jer bi to bila sramota za sve građane. Ako je već hteo nešto da uradi za ovaj grad, trebao je više da se bori za njegove interse tamo u Beogradu gde je odseo.

 • Dragi Bože sa čime se vi bavite ????
  Zar naš Žarko Zrenjanin nije zaslužio da naš grad nosi njegovo ime ???? Mlad čovek je dao život protiv fašizma a vi gispodine Krestić da li vi uopşte poznajete Zrenjanin i njegove probleme bolje bi vam bilo da se zauzmete za probleme i bolju budućnost naše dece našeg socijalnog osiguranja tim problemima koje naši građani imaju a ne da se Zrenjanin briše i postane Petrograd ako je tako onda bi trbalo da se zove Bečkerek ili ??? Şta kažu moji Zemljaci ??? 🙋🙋🙋🙋🙋🙋😍😍😍😍

 • Skroz se slazem sa Ljiljanom! Mnogo ste se zaneli sa tim Petrovgradom. Treba da se organizuju ljudi koji su da se ovakva stvar spreci, da se ukaze na sve nelogicnosti i probleme takve odluke. Referendum ponovo… Ekipa oko tzv udruzenja Petrovgrad neka komplekse leci negde drugde, a gradjane Zrenjanina da ne uznemiravaju glupostima, probudice svasta lose u ljudima, a jako nam treba mira, posla, izvesne buducnosti. Ostavite se gluposti dok je vreme.

 • „Dokoni popa i jarice krsti” – rece neko. Vecini stanovnika Zrenjanina „voda je vec do guse” od nemastine. Jedina im je briga i velika nocna mora, da se pod hitno promeni ime grada. Mislim da ima puno precih stvari koje bi trebalo uciniti za boljitak grada i njenih gradjana.

 • Zrenjaninci ne dozvolimo da nam menjaju ime grada. Mlad covek je dao zivot za slobodu. Srodili smo se sa ovim mestom i njegovim imenom.
  A taj kralj Petar, prvo sto je uradio je da je uveo duplo veci porez gradjanima Vojvodine u odnosu na ostatak Srbije.
  A ispravka “istorijske nepravde” na koju se pozivaju… ime Petrovgrad je usvojeno aklamacijom. Toliko o volji svih gradjana.

 • “Društvo ” koje se zalaže za promenu imena Zrenjanina su sve sami dodjoši koji nemaju nikakve veze sa našim gradom i njegovom istorijom. Pravi zrenjaninci, pa i oni koji su živeli u gradu kada se zvao Petrovgrad, su protiv vraćanja imena grada. Grad je svoj najveći procvat doživeo pod imenom Zrenjanin.
  Ako bi trebalo da se vrati neko ime i ispravi “istorijska nepravda” onda bi bilo pošteno da se zove Bečkerek, jer se tako zvao skoro 600 godina- dok se Petrovgrad zvao samo oko 10-tak godina.

sinovoz
FAM