Akcije Vesti Zrenjanin

Portal Zrenjaninski i Laguna poklanjaju knjigu “Koju slavu slaviš”

koju slavu slaviš

Informativni portal zrenjaninski.com i izdavačka kuća „Laguna“ ovog vikenda čitaocima poklanjaju knjigu „Koju slavu slaviš″ autora Momčila Petrovića.

 

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da, ukoliko to već niste učinili, lajkujete Fejsbuk stranicu portala zrenjaninski.com, a zatim da ovaj tekst podelite sa naše Fejsbuk stranice na Vaš Fejsbuk profil, pod opcijom „javno“. Takođe, potrebno je da u komentaru ispod ovog teksta, na našoj Fejsbuk stranici, odgovorite na jedno pitanje. A pitanje glasi: „Koliko poglavlja ima ova knjiga“?

 

Imena dva dobitnika objavićemo u ponedeljak, 14. decembra, na našoj FEJSBUK STRANICI.

 

Knjiga “Koju slavu slaviš” je ilustrovana freskama iz manastira Dečani

 

Ovo je detaljan vodič o ispravnom slavljenju slava i praznovanju velikih crkvenih praznika sa žitijima svetaca.

 

Pregledna i sveobuhvatna, ilustrovana freskama iz manastira Dečani, ova monografija sistematizuje građu o srpskim slavama. Zahvaljujući detaljnim istraživanjima i obimnoj literaturi na osnovu koje je nastala, ona je ujedno i pouzdan vodič kroz istoriju hrišćanstva.

 

U prvom delu na popularan način opisani su poreklo običaja, simbolika slave, njen značaj, pravila proslavljanja koja je propisala Srpska pravoslavna crkva, kao i najčešće greške koje se pritom prave.

 

Drugi deo knjige objašnjava poreklo velikih pravoslavnih praznika. Na zanimljiv način predstavlja žitija svetaca koji se u Srbiji poštuju i praznuju.

 

Na kraju knjige dat je detaljan i potpun spisak svih Srba koji su proglašeni za svetitelje, kao i njihova žitija, od najranijih vremena do današnjih dana.

 

U dvanaest poglavlja raspoređene su i objašnjene mnoge pojedinosti o kojima znamo malo ili nedovoljno.

 

Momčilo Petrović (1959) je novinar, dobitnik brojnih priznanja za reportaže objavljivane u dnevnim i nedeljnim listovima. Autor je knjige intervjua “Pitao sam Albance šta žele… a oni su rekli: republiku, ako može” (1996), zbirke priča “Bensedinska godina” (2003) i romansirane biografije “Gavrilo Princip, jedna besmrtna mladost” (2014).

 

Knjigu „Koju slavu slaviš“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM