Akcije Vesti Zrenjanin

Portal Zrenjaninski i Laguna poklanjaju knjigu “Jedna nit”

jedna nit

Informativni portal zrenjaninski.com i izdavačka kuća „Laguna“ ovog vikenda čitaocima poklanjaju knjigu „Jedna nit“ autorke Trejsi Ševalije.

 

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da, ukoliko to već niste učinili, lajkujete Fejsbuk stranicu portala zrenjaninski.com, a zatim da ovaj tekst podelite sa naše Fejsbuk stranice na Vaš Fejsbuk profil, pod opcijom „javno“. Takođe, potrebno je da u komentaru ispod ovog teksta, na našoj Fejsbuk stranici, odgovorite na pitanje: „U kom američkom gradu je rođena Trejsi Ševalije?“.

 

Imena dva dobitnika objavićemo u ponedeljak, 28. oktobra, na našoj FEJSBUK STRANICI.

 

“Jedna nit” je dirljiva priča o ženi koja u predvečerje Drugog svetskog rata dolazi u grad sa nadom da će se izboriti za svoje pravo na sreću.

 

Godina 1932. Pošto joj je Veliki rat odneo i voljenog brata i verenika, Vajolet Spidvel postaje „prekobrojna žena“. Postaje pripadnica naraštaja osuđenog na usedelički život jer je u ratu izginulo mnogo mladića. Ipak, ona ne može da se pomiri sa tim da će joj ceo život biti sveden na brigu o ožalošćenoj i ogorčenoj majci.

 

Pošto uštedi dovoljno da se odseli u Vinčester, dom jedne od najlepših engleskih katedrala, Vajolet stupa u društvo vezilja – žena koje vezu jastuke za katedralu i tako nastavljaju višestoletnu tradiciju.

 

Tamo nalazi podršku i zajedništvo. Rad je ispunjava, čak se i sprijateljuje sa živahnom Gildom. No, kada joj životne sile ugroze novostečenu nezavisnost, a na horizontu se pomoli novi rat, Vajolet mora da se bori za mesto koje joj kao ženi ne pripada.

 

Topla, živopisna i divno oblikovana, “Jedna nit” je bezvremena priča o prijateljstvu, o ljubavi i o ženama koje same kroje svoju sudbinu. Ova knjiga potvrđuje Trejsi Ševalije kao jednu od najboljih savremenih književnica na vrhuncu svog stvaralaštva.

 

Proslavila se romanom “Devojka sa bisernom minđušom”

 

Trejsi Ševalije je rođena 19. oktobra 1962. u Vašingtonu gde je provela detinjstvo. Studirala je na koledžu Oberlin u Ohaju. Godine 1984. preselila se u Englesku gde je radila nekoliko godina kao urednik leksikografskih izdanja. Godine 1993. godine napušta taj posao i započinje dvogodišnji kurs kreativnog pisanja na univerzitetu Ist Anglia.

 

Karijeru je počela knjigom “Devičanski plavo”. Međutim, proslavila se romanom “Devojka sa bisernom minđušom” zasnovanom na priči o nastanku čuvene Vermerove slike. Film koji je režirao Piter Verber inspirisan ovom knjigom dobio je tri Oskara u različitim kategorijama 2004, i ovenčan je brojnim drugim nagradama za filmska ostvarenja.

 

Trejsi Ševalije živi u Londonu sa suprugom.

 

Knjigu „Jedna nit“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM