Akcije

POKLANJAMO VAM KNJIGU “KRUSO”

krusoPortal zrenjaninski.com i izdavačka kuća “Laguna” ovog vikenda čitaocima poklanjaju roman “Kruso” autora Luca Zajlera, dobitnika Nemačke književne nagrade 2014.

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da, ukoliko to već niste učinili, lajkujete Fejsbuk stranicu portala zrenjaninski.com, a zatim da ovaj tekst podelite sa naše na vašu Fejsbuk stranicu, pod opcijom “javno”. Imena dvoje dobitnika objavićemo sutra na našoj Fejsbuk stranici.

Ostrvska pustolovina, priča o nesvakidašnjem prijateljstvu i društvena utopija, “Kruso” je prvi roman višestruko nagrađivanog nemačkog pesnika i pripovedača Luca Zajlera u kojem se premošćuje vreme od dramatičnih događaja uoči ujedinjenja Nemačke do današnjih dana.

Godina 1989. Posle nesreće koja ga je teško pogodila Edgar Bendler, na korak od samoubistva, prekida studije i napušta dotadašnji život. Postaje perač sudova na Hidenzeu, istočnonemačkom ostrvu “disidenata”, obavijenom legendama. U kuhinjskoj perionici Pustinjaka, malog hotela visoko iznad mora, Ed upoznaje Aleksandera Krusoviča – Krusoa. Rađa se iskreno prijateljstvo, koje ih povezuje na gotovo mističan način.

Kruso, nezvanični patron Hidenzea, upućuje Eda u rituale sezonskih radnika i zakone koji vladaju njihovim noćima, u kojima Ed doživljava svoje prvo posvećenje u seksualnost. Tajni motor tog “društva” je Krusoova utopija, koja svakom brodolomniku života obećava otkrivanje slobode za samo tri – četiri noći. Ali leto 1989. potresa celo ostrvo. Sledi borba na život i smrt – i jedno obećanje.

Luc Zajler, rođen 1963, dobitnik je brojnih priznanja, pored ostalih Nagrade Ingeborg Bahman, Bremenske književne nagrade i Fontaneove nagrade.

Roman “Kruso” možete kupiti u svim knjižarama “Delfi”, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs

Podeli članak
sinovoz
FAM