Akcije

Poklanjamo romansiranu biografiju jedne od najvećih vladarki u istoriji

Viktorija

Informativni portal zrenjaninski.com i izdavačka kuća Laguna“ ovog vikenda čitaocima poklanjaju knjigu “Viktorija”, romansiranu biografiju mlade kraljice Viktorije, jedne od najvećih vladarki u istoriji.

 

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da u komentarima, ispod ovog teksta na sajtu (ne na Fejsbuk profilu), odgovorite na pitanje: “Iz koje zemlje potiče autorka ove knjige”? Odgovore ostavljajte pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavite i svoj e-mail na koji možemo kontaktirati one koji osvoje nagradu.

 

Imena dva dobitnika objavićemo u ponedeljak, 9. jula, na portalu www.zrenjaninski.com odnosno u komentarima ispod ovog teksta.

 

ViktorijaDejzi Gudvin se za vrlo kratko vreme pojavljuje kod nas sa već trećim odličnim bestselerom. Nakon romana “Moja poslednja vojvotkinja” i “Lovac na bogatstvo”, Dejzi Gudvin, koja je prethodno već stekla bogato iskustvo u saradnji s televizijom (ponajviše s BBC-jem) latila se pisanja scenarija za seriju o kraljici Viktoriji. Serija, lansirana na ITV-u, doživela je ogroman uspeh 2016. i 2017, a naporedo sa scenarijem, rodila se i knjiga. Njene romane odlikuje upravo izuzetna filmičnost i uverljivi dijalozi.

 

Dok u prve dve knjige Dejzi Gudvin tka raskošne imaginativne priče na osnovu vrlo oskudnih činjenica, u “Viktoriji” se našla pred ozbiljnijim – i težim – zadatkom da na osnovu obilja raspoloživih i uglavnom poznatih činjenica stvori roman koji neće biti puka romansirana biografija.

 

“Viktorija” obuhvata prve dve godine njene vladavine, tačnije – njeno rano uzrevanje u kraljicu kakva će postati, te njene prve ljubavi, od kojih će druga biti i poslednja. Nije nepoznanica da je osamnaestogodišnja Viktorija, iako pripremana za svoju buduću ulogu, po stupanju na presto našla ogroman oslonac, političkog saveznika i velikog prijatelja u lordu Melburnu, postarijem ali još naočitom čoveku burne prošlosti. Ali dok istraživači Viktorijinog života lome koplja oko toga da li je posredi bila njena vezanost za figuru oca kog nije upamtila ili pak neka romantičnija naklonost, Dejzi Gudvin odabrala je da čitaocu predstavi ovu drugu mogućnost. Nežnu i bezazlenu prvu ljubav mlade kraljice vešto je suprotstavila gorkoj, poslednjoj ljubavi čoveka na zalasku i stvorila jedan divan odnos između dva u svemu suprotna ali komplementarna duha. Kroz njihovu nežnu, toplu i tužnu priču sve vreme se provlači i zadobija na značaju pitanje njene udaje i rađanja naslednika; uverena da više ne može voleti, Viktorija odbija i samu mogućnost za tako nešto, a pogotovu pomisao na udaju za svoga bliskog rođaka princa Alberta od Koburga. No, kako pretendenti na presto vrebaju sa svih strana, udruženim snagama i spletkama njenih najbliskijih Viktorija biva prinuđena da obnovi poznanstvo sa svojim rođakom kog pamti kao nesnosno dosadnog. Čitav dvor napeto iščekuje…

 

Dejzi Gudvin je britanska producentkinja i spisateljica. Objavila je tri romana, “Poslednja vojvotkinja”, “Lovac na bogatstvo” i “Viktorija”, osam antologija pesama i memoare “Srebrna kiša”. Napisala je i scenario za TV seriju “Viktorija”, koja se prikazuje od 2016. godine.

 

Knjigu “Viktorija” možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs

 

Knjižara „Laguna“ nalazi se u Aviv Parku Zrenjanin.

 

Podeli članak

32 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM