Akcije YTOP

POKLANJAMO KNJIGU „MAŠINA ZA PRAVLJENJE ŠPANACA“

Informativni portal zrenjaninski.com i izdavačka kuća „Laguna“ ovog vikenda čitaocima poklanjaju knjigu „Mašina za pravljenje Španaca“ Valtera Uga Maija.

 

mašina za pravljenje španacaDa biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da, ukoliko to već niste učinili, lajkujete Fejsbuk stranicu portala zrenjaninski.com, a zatim da ovaj tekst podelite sa naše na vašu Fejsbuk stranicu, pod opcijom „javno“.

 

Imena dva dobitnika objavićemo u ponedeljak na našoj Fejsbuk stranici.

 

Roman „Mašina za pravljenje Španaca“, koji je napisao portugalski pisac Valter Ugo Mai, ovenčan je nagradom „Žoze Saramago“. Pred srpskom čitalačkom publikom pojavio se u prevodu Jasmine Nešković i Jovana Tatića.

 

Glavni junak je 84-godišnji Antonio koji u staračkom domu svodi bilans sopstvenog života, ali i istorije svoje zemlje. Antonio duhovito i lucidno priča o godinama Salazarove diktature, o dolasku demokratije i mučnoj sadašnjosti na rubu Evrope, o starosti, usamljenosti i smrti.

 

„Portugalija je još uvek mašina za pravljenje Španaca“, kaže jedan junak ovog popularnog romana, aludirajući na Salazarov režim, kada su se mnogi Portugalci iselili u Španiju.

 

Valter Ugo Mai je oštar i beskompromisan kritičar zabluda svojih sunarodnika, savremenog društva i politike, ali i nežan i suptilan pripovedač. Želeći da se u pisanju što više približi ritmu usmenog kazivanja i da skrene pažnju na svojevrsnu „grafičku poniznost reči“, on svoje rečenice počinje malim slovom i stvara karakterističan prozno – poetski stil koji je Žoze Saramago, i sam sklon jezičkim eksperimentima, svojevremeno nazvao „lingvističkim cunamijem“.

 

Ovo je četvrti roman iz edicije „Prometheus“. Ona obuhvata savremena književna dela koja najbolje prikazuju prometejski duh Evrope, kao i politički, društveni i kulturni život savremenog Evropljanina.

 

Valter Ugo Mai je portugalski pisac, vajar, vizuelni umetnik, pevač i autor portugalskog benda Governo. U Portugalu i Brazilu ima status književne zvezde. Objavio je 14 knjiga pesama, 6 romana i 5 knjiga za decu. Dobio je nagrade „Almeida Garet“, Veliku portugalsku nagradu za roman godine i prestižnu nagradu „Žoze Saramago“. Živi u Portugaliji.

 

Roman „Mašina za pravljenje Španaca“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs

 

Knjižara „Laguna“ nalazi se u Aviv Parku Zrenjanin.

Podeli članak
sinovoz
FAM