Akcije

Poklanjamo knjigu „Antičke izreke“ Vladete Jankovića

Antičke izreke

Informativni portal zrenjaninski.com i izdavačka kuća Laguna“ ovog vikenda čitaocima poklanjaju knjigu „Antičke izreke“ autora Vladete Jankovića.

 

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da u komentarima, ispod ovog teksta na sajtu (ne na Fejsbuk profilu), odgovorite na pitanje: „Kojom knjigom je, pre ove, Vladeta Janković osvojio širu čitalačku publiku“? Odgovore ostavljajte pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavite i svoj e-mail na koji možemo kontaktirati one koji osvoje nagradu.

 

Imena dva dobitnika objavićemo u ponedeljak, 16. jula, na portalu www.zrenjaninski.com odnosno u komentarima ispod ovog teksta.

 

Antičke izrekeVladeta Janković  koji je već osvojio široku čitalačku publiku svojom knjigom „Mitovi i legende“, predstavlja nam poučnu i zabavnu knjigu „Antičke izreke“.

 

Ovo je knjiga o poreklu, smislu i upotrebi najpoznatijih antičkih izreka koje se veoma često sreću i danas u svakodnevnom govoru, medijima, književnim i publicističkim delima…

 

Kada upotrebimo izraz „Damoklov mač“, da li zaista znamo ko je bio Damokle? Kada kažemo da je otvorena „Pandorina kutija“, jesmo li sasvim sigurni ko je bila Pandora i kako je došla da svoje kutije? Da li, pošteno govoreći, stvarno pamtimo ko je, kada i zbog čega rekao da je kocka bačena, čime je Tantal zaslužio svoje muke i kakve su te muke zaista bile, odakle potiče izraz lupus in fabula, kako se to javlja deus ex machina i ko je prvi kome dao jabuku razdora? Šta zapravo znači da je čovek mera svih stvari, i zašto se kaže da je istina bliži prijatelj nego Platon?

 

Svrha ove knjige je da na ovakva pitanja jasno i zabavno odgovori, da tako proširi okvire naše opšte kulture i pomogne nam da se tačnije i slikovitije izražavamo.

 

Iza svake od izreka stoji priča o nekom mitskom ili istorijskom događaju ili ličnosti iz antike – što je ostavilo traga i u delima likovne umetnosti kojima je knjiga ilustrovana.

 

Knjigu „Antičke izreke“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs

 

Knjižara „Laguna“ nalazi se u Aviv Parku Zrenjanin.

 

Podeli članak

11 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM