Akcije

Poklanjamo knjigu „Antičke izreke“ Vladete Jankovića

Antičke izreke

Informativni portal zrenjaninski.com i izdavačka kuća Laguna“ ovog vikenda čitaocima poklanjaju knjigu „Antičke izreke“ autora Vladete Jankovića.

 

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da u komentarima, ispod ovog teksta na sajtu (ne na Fejsbuk profilu), odgovorite na pitanje: „Kojom knjigom je, pre ove, Vladeta Janković osvojio širu čitalačku publiku“? Odgovore ostavljajte pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavite i svoj e-mail na koji možemo kontaktirati one koji osvoje nagradu.

 

Imena dva dobitnika objavićemo u ponedeljak, 16. jula, na portalu www.zrenjaninski.com odnosno u komentarima ispod ovog teksta.

 

Antičke izrekeVladeta Janković  koji je već osvojio široku čitalačku publiku svojom knjigom „Mitovi i legende“, predstavlja nam poučnu i zabavnu knjigu „Antičke izreke“.

 

Ovo je knjiga o poreklu, smislu i upotrebi najpoznatijih antičkih izreka koje se veoma često sreću i danas u svakodnevnom govoru, medijima, književnim i publicističkim delima…

 

Kada upotrebimo izraz „Damoklov mač“, da li zaista znamo ko je bio Damokle? Kada kažemo da je otvorena „Pandorina kutija“, jesmo li sasvim sigurni ko je bila Pandora i kako je došla da svoje kutije? Da li, pošteno govoreći, stvarno pamtimo ko je, kada i zbog čega rekao da je kocka bačena, čime je Tantal zaslužio svoje muke i kakve su te muke zaista bile, odakle potiče izraz lupus in fabula, kako se to javlja deus ex machina i ko je prvi kome dao jabuku razdora? Šta zapravo znači da je čovek mera svih stvari, i zašto se kaže da je istina bliži prijatelj nego Platon?

 

Svrha ove knjige je da na ovakva pitanja jasno i zabavno odgovori, da tako proširi okvire naše opšte kulture i pomogne nam da se tačnije i slikovitije izražavamo.

 

Iza svake od izreka stoji priča o nekom mitskom ili istorijskom događaju ili ličnosti iz antike – što je ostavilo traga i u delima likovne umetnosti kojima je knjiga ilustrovana.

 

Knjigu „Antičke izreke“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs

 

Knjižara „Laguna“ nalazi se u Aviv Parku Zrenjanin.

 

Podeli članak

11 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.