Akcije Vesti Zrenjanin

Čitaocima poklanjamo knjigu “Dvor gospodara Jevrema Obrenovića”

dvor gospodara jevrema obrenovića

Informativni portal zrenjaninski.com i izdavačka kuća „Laguna“ ovog vikenda čitaocima poklanjaju knjigu „Dvor gospodara Jevrema Obrenovića 1816 – 1842″ autora Nebojše Jovanovića.

 

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da, ukoliko to već niste učinili, lajkujete Fejsbuk stranicu portala zrenjaninski.com, a zatim da ovaj tekst podelite sa naše Fejsbuk stranice na Vaš Fejsbuk profil, pod opcijom „javno“. Takođe, potrebno je da u komentaru ispod ovog teksta, na našoj Fejsbuk stranici, odgovorite na jedno pitanje. A pitanje glasi: „Jevrem Obrenović je bio najmlađi brat kog srpskog kneza?“.

 

Imena dva dobitnika objavićemo u ponedeljak, 28. septembra, na našoj FEJSBUK STRANICI.

 

Prva biografija čoveka koji je Evropu doveo u Srbiju

 

U dvoru gospodara Jevrema Obrenovića, najpre u Šapcu a potom i u Beogradu, otpočelo je priređivanje prvih književnih i muzičkih večeri. Organizovana su i umetnička posela i balovi za najveću varošku gospodu tadašnje Srbije. Veliku zaslugu u organizovanju ovakvih vrsta svečanosti imali su vaspitači Jevremove dece koji su došli iz Temišvara. Ali, presudnu ulogu imali su Jevrem i njegova supruga Tomanija, a kasnije i njihova kći Anka. Ona je gostima svirala na prvom klaviru dopremljenom u Srbiju (1829).

 

Po prelasku u Beograd 1831, u Jevremovom domu rodila se ideja o osnivanju Narodne biblioteke i Srpskog učenog društva. Najpre je to bilo Društvo srbske slovesnosti, danas je to Srpska akademija nauka i umetnosti. U tom „predsoblju vlasti“ došlo se i na ideju o školovanju darovite srpske mladeži u evropskim univerzitetskim centrima. To je omladina koja će deceniju kasnije, odevena u evropska odela, u čuvenim redengotima i sa skoro obaveznim šiljatim bradicama, zauzeti najuticajnije položaje u državi.

 

Knjiga istoričara i pisca Nebojše Jovanovića predstavlja osvrt na ličnost i život najmlađeg brata kneza Miloša i pretka srpskih kraljeva iz dinastije Obrenović. Jevrem Obrenović bio je znameniti čovek koji je mnogo uradio za Srbiju. Međutim, on je nepravedno zapostavljen u našem nacionalnom pamćenju.

 

Knjigu „Dvor gospodara Jevrema Obrenovića 1816 – 1842“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM