• KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA KATARINE JOVANOVIĆ

    ZRENJANIN – U susret vikendu, knjigu preporučuje Katarina Jovanović, diplomirani filolog. Odlučila se za „Slobodnu decu Samerhila“ Aleksandra S. Nila. „Ako ste se ikada zapitali kako bi izgledala škola u kojoj biste mogli da radite šta god poželite onda je ovo prava knjiga za vas! Samerhil je nekonvencionalna demokratska škola koju je osnovao britanski pedagog […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA KATARINE JOVANOVIĆ

    ZRENJANIN – U susret vikendu, knjigu preporučuje Katarina Jovanović, diplomirani filolog. Odlučila se za „Slobodnu decu Samerhila“ Aleksandra S. Nila.

    Katarina Jovanović

    „Ako ste se ikada zapitali kako bi izgledala škola u kojoj biste mogli da radite šta god poželite onda je ovo prava knjiga za vas!

    Samerhil je nekonvencionalna demokratska škola koju je osnovao britanski pedagog Aleksandar S. Nil početkom prošlog veka, a koja se održala sve do danas. U njoj nije obavezno pohađanje nastave, nema ustaljenog rasporeda časova, deca imaju slobodu da se igraju po ceo dan ukoliko to žele, jer je sloboda osnovni princip. Samerhil je škola po meri deteta. U njoj se razvijaju srećna i slobodna deca. Akademsko obrazovanje nije prioritet. Danas smo svedoci upravo suprotnog. Deca su lišena slobode, sve manje se igraju, a sve više bivaju pritisnuta od strane roditelja i ograničena brojnim zabranama, očekivanjima i preteranim ambicijama.

    Aleksandar je podsticao razvijanje samoopredeljenja, kritičkog razmišljanja, individualnosti, osećaja integriteta, razbijao sve moguće tabue, i izvanredno razumeo i poznavao psihologiju deteta. Glavni cilj mu je bio da nauči decu da vole život. Polazio je od toga da je svako dete u osnovi dobro, a da iza svakog problematičnog deteta stoji problematičan roditelj i nedostatak ljubavi. Smatrao je da decu treba lečiti jedino od nesreće. „Teško dete jeste dete koje je nesrećno. Ono je u ratu sa samim sobom, pa je otuda i u ratu sa celim svetom“. Zavirite u vaspitne metode i iskustva ovog mudrog životoljupca već ovog vikenda“.

    Pripremila: Aleksandra Idvorjan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura