• U BAŠTI SA IZABELOM: Nikada nije kasno za baštovanstvo

    Od ovog vikenda nova rubrika na portalu „Zrenjaninski“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    U BAŠTI SA IZABELOM: Nikada nije kasno za baštovanstvo

    Od ovog vikenda krećemo sa novom rubrikom – serijom tekstova o radovima u bašti za početnike. Za portal „Zrenjaninski“ tekstove će pisati Izabela Kiš, koja za sebe kaže da nije ni agronom ni stručnjak, ali da je odrasla u povrtarskoj porodici i sve što je naučila, naučila je kroz praksu. Izabelina porodica se generacijama bavi povrtarstvom i ono im je u genima. Njen otac Balint Janoš je poznati poljoprivrednik i zajedno počinju da razvijaju brend „Povrće iz Mihajlova“. U pisanju ovih saveta Izabeli pomaže i njen otac.

    bastovanstvo

    Nikad nije kasno da krenete da se bavite baštovanstvom, da uzgajate svoje voće i povrće. Baštovanstvo je odličan hobi, može da bude relaksirajući i prava zabava za celu porodicu, a da ne govorimo o zdravim plodovima koji su najukusniji jer se uzgajaju u sopstvenoj bašti.

    Početkom proleća u bašti ima mnogo posla. Najvredniji baštovani u prvoj polovini aprila već mogu da beru salate, rotkvice, spanać, mladi luk, blitvu…

    Oni koji sada razmišljaju o setvi, treba prvo da pripreme zemljište. Ukoliko je u jesen zemlja pravilno prekopana, onda će priprema biti lakša jer je ona tokom zime izmrzla i sada je rastresitija. Ako je zemlja tvrda i nabijena, treba je isfrezirati. Ako nemate frezu, pripremu možete odraditi i vilama.

    ŠTA SEJEMO U APRILU NA OTVORENOM?

    U aprilu na otvorenom se mogu posejati krastavci, lubenice, dinje, grašak, boranija… Setvu možete izvršiti i ranije, ali treba voditi računa o pojavi jutarnjih mrazeva, pa ukoliko je potrebno izniklo povrće treba štiti od hladnoće pokrivanjem folijom, slamom ili agrilom. Moj predlog je da hobi baštovani sačekaju kraj aprila, ili maj mesec, jer je taj period idealan za setvu ovih kultura. Prerana setva na otvorenom ne može doneti dobre rezultate, jer se biljke mogu prehladiti, pa preporučujem da ne žurite sa setvom.

    Ne zaboravimo da je ovo kišno vreme pogodovalo rastu korova. Ovu „borbu“ protiv korova moramo voditi dosledno, inače će nepoželjne vrste biljaka ugušiti naše povrće. Ako želite da izbegavate hemiju u vašoj bašti onda vam preporučujemo dobre stare i proverene metode: kopanje i čupanje korova.

    Najčešće greške početnika:

    Zanemarivanje kvaliteta zemljišta: veoma je važno da pre setve priremite zemljište. Bilo bi poželjno da uzorak zemljišta odnesete na analizu i da po savetu stručnjaka izvršite đubrenje

    Previše zasađenih biljaka: ako ste početnik, krenite sa par vrsta povrća, izbegavajte gustu setvu i napravite plan setve.

    Previše zalivanja: Koren od biljke može lako da istrune ako puno zalivate, zato treba umereno i po potrebi zalivati baštu.

    Izabela Kiš

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    Tagovi:

  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Poljoprivreda