• Zrenjaninska biskupija ljuta na gradsku vlast

    Ostali bez prilaza

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Zrenjaninsku biskupiju gradske vlasti ostavljaju bez kolskog prilaza, a najbliža autobuska i taksi stanica biće pola kilometra daleko od katedrale, tvrdi zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, koji je ogorčen zbog te situacije.

    Biskup Ladislav Nemet
    Biskup Ladislav Nemet

    Ovakvo stanje prouzrokovali su radovi na rekonstrukciji centralnog Trga slobode, koji su započeti novembra prošle godine a službeno su trebali da budu završeni u roku od 120 dana, navodi zrenjaninski biskup.

    -Katedrala je najvažnija crkva Zrenjaninske biskupije a zbog aktuelnih radova našim vernicima je teško dostupna. Mi koji dolazimo u ovu crkvu i biskupiju, ulazimo u naše garaže protivno svim propisima, jer je uzlaz za sva vozila zabranjen. Najgore je za nas što će po planu, posle rekonstrukcije, trg biti potpuno zatvoren za saobraćaj. To je veoma nekorektno prema našim vernicima, jer je najbliža autobuska i taksi stanica 500 metara odavde. Deo naših vernika je u starijoj dobi, neki su i nepokretni, i pitanje je kako će dolaziti u katedralu – upozorava biskup Nemet. On napominje da razgovori sa gradskim vlastima i Direkcijom za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina, teku od novembra.

    -Ali naše molbe i predlozi nemaju nikakvih odgovora. Izgleda da niko nema hrabrosti da potpiše komad papira i da nam predstavi konačno rešenje. Svi predlozi su na stolu, još su otvoreni i nadamo se da će nam neko izaći u susret. Mi samo tražimo rešenje koje će odgovarati našim vernicima, biskupiji a i gradu Zrenjaninu. Ovako, Gradska kuća imaće dva ulaza na svoje parkiralište, a mi nećemo imati ni jedan. – naglašava Nemet, uz opasku da niko nema ništa protiv da grad bude lepši, ali da je bezglavost u izvođenju radova na trgu svima dozlogrdila.

    Iz službe za nadzor radova u Direkciji za izgradnju, kratko navode da je Biskupiji omogućen kolski prilaz do njihovog dvorišta, ali sa druge strane, iz Pupinove ulice, između zgrade pošte i biblioteke. Problem je, po njima, što Biskupija insistira na starom prolazu i prilazu, a ne prihvata aternativni, koji je predviđen planom Direkcije. U Direkciji takođe potvrđuju da sa trga kolski prilaz biskupiji niti je predviđen, niti će biti moguć.

    -Ništa mi napismeno od grada nismo dobili, a glasinama ne mogu da verujem, niti da se u njih uzdam. A pismo iz Direkcije ne mogu da rastumačim, toliko je „pametno“ napisano.  Osim toga, kada se pogleda javno istaknuti plan gradnje, vidi se da nama iz Pupinove ulice neće biti moguć ulazak u dvorište. Upitno je i vlasništvo zemljišta preko kojeg nam obećavaju prilaz. Ako to nije državno, grad ne može dati prolaz – upozorava biskup. On podseća  i na predlog koji je biskupija zajedno sa DDOR Novi Sad dali gradu, da se između zgrade DDOR i katedrale napravi rampa za direktan ulaz u dvorište.

    -Ni tu nema odgovora, mada bi to bilo najjednostavnije rešenje – zaključuje biskup.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo