Vesti Zrenjanin

Zrenjaninci uzrasta od 20 do 24 godine najradije bi u inostranstvo

rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja o namerama stanovništva za iseljenje iz četiri lokalne samouprave u Srbiji predstavljeni su danas u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

 

Projekat, čiji je pun naziv „Istraživanje stavova i namera stanovništva o preseljavanju i utvrđivanje uticaja migracija na demografsko starenje u četiri jedinice lokalne samouprave, u cilju formulisanja preporuka za kreiranje mera populacione politike“,  naručio je kabinet Ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku. Istraživanje je realizovao Univerzitet u Beogradu, odnosno Geografski fakultet.

 

O rezultatima istraživanja govorili su rukovodilac projekta Danica Šantić, kao i Aleksandar Knežević i Danica Đurkin.

 

– Ispitivali smo stavove i namere stanovništva za preseljenje, kao i uticaj migracija na demografsko starenje u Srbiji. Svrha ovog projekta je kreiranje mera za populacionu politiku u budućnosti, s ciljem da se smanje migracioni tokovi, odnosno iseljavanje – kaže vanredni profesor Geografskog fakulteta u Beogradu Danica Šantić, uz napomenu da je istraživanje rađeno u Zrenjaninu, Leskovcu, Užicu i Zaječaru, od 18. marta do 15. juna.

 

rezultati istraživanja

 

Istraživanja u Zrenjaninu obuhvatila nekoliko stotina žitelja

 

Anketirano je 71 posto gradskog stanovništva, a ženske populacije je bilo 57 posto. Među  ispitanicima je bilo 42 posto srednjoškolaca i 40 posto onih sa fakultetskim diplomama.

 

– Što se tiče rezultata u Zrenjaninu, ispitano je nekoliko stotina žitelja. Ljudi, kao i u drugim lokalnim samoupravama, podržavaju migracije, ali ih vide kao pretnju razvoju. Zrenjanin je specifičan i po tome što bi se najviše mladih, u uzrastu od 20 do 24 godine, iselilo u inostranstvo, dok tome, na primer u Zaječaru, najviše teže građani u dobi od 40 do 44 godine – naglašava Danica Šantić.

 

Pročitajte još: Besplatni preventivni pregledi za sve građane u nedelju, 22. decembra

 

Razlozi zbog kojih mnogi nisu ostvarili svoju nameru za iseljenje najčešće su porodični, kod ispitanika u svim lokalnim samoupravama. Među razlozima za iseljenje kao ključni navode se oni ekonomske prirode.

 

– U Zrenjaninu su navođeni kao razlozi i kvalitet života, kao i čista životna sredina, problem vode, efikasnost rada lokalne samouprave. Kod izbora mesta preseljenja situacija je ista kod svih sredina. Preko 50 posto bira inostranstvo. Samo deset posto želi u Beograd, a otprilike toliko i u regionalni centar – napominje Šantić.

 

Koordinator terenskih istraživanja u Zrenjaninu bila je Danica Đurkin, a sproveli su ga studenti Vojislav Deđanski, Nikola Hadžić, Aleksandra Ranković i Jelena Đurić.

 

rezultati istraživanja

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

    • Za iseljenje razloga je mnogo! Egzistencija, kvalitet zivota,perspektiva za buducnost, politika lokalne i drzavne politike!, lopovluk i kriminal to su moji razlozi zbog koih sam otisao i nemam nameru da se vracam i planiram i porodicu da prebacim!!!

sinovoz
FAM