Region Vesti Zrenjanin

Život u malim banatskim selima: Muku muče sa osnovnim stvarima

selo banatsko višnjićevo
Banatsko Višnjićevo

Mnogi bi verovatno teško mogli da poveruju da u okolini grada Zrenjanina postoji selo koje je ostalo bez svoje škole, pa je nekoliko učenika iz tog mesta primorano da nastavu pohađa u susednom selu. Baš tako je u Banatskom Višnjićevu, selu na području opštine Žitište.

 

– U selu imamo nekoliko đaka koji idu u školu u Krajišniku, koje čak nije ni u našoj opštini, ali nam je najbliže – kaže za portal zrenjaninski.com predsednik Saveta Mesne zajednice Banatsko Višnjićevo Milan Đilas.

 

Paradoks je da meštani imaju bolje veze sa susednom opštinom Sečanj ili sa Zrenjaninom, nego sa Žitištem, u koji moraju po svaki papir.

 

PROČITAJTE JOŠ: Javni poziv nezaposlenima u Sečnju: Opština dodeljuje subvencije

 

– Za Žitište imamo jedan autobus ujutru i jedan u 14 časova, i to je to. U selu živi oko 150 ljudi, uglavnom su u pitanju staračka domaćinstva. Imamo i jednu prodavnicu i crkvu, i to je sve. Nemamo ni Dom kulture. Poštar dolazi jednom nedeljno, kao i lekar. Meštani koji su još radno sposobni zaposleni su u Zrenjaninu. Najveći broj žitelja bavi se poljoprivredom ili su penzioneri. Jednom rečju, stanovnika je sve manje i selo izumire – kaže Đilas, koji smatra da se sada više ništa i ne može učiniti da bi Banatsko Višnjićevo oživelo.

 

selo šurjan
Šurjan

 

Selo sa 180 žitelja

 

U opštini Sečanj jedno od najmanjih sela je Šurjan. Đaci do trećeg razreda, ukupno njih petoro, pohađaju školu u selu, odnosno istureno odeljenje Osnovne škole „Žarko Zrenjanina“ iz Boke.

 

– Ove godine u Šurjanu je otvoreno i odeljenje za predškolce, kojih ima šestoro. Prethodne dve – tri godine nije bilo tog odeljenja jer nije bilo ni dece. A đaci od četvrtog do osmog razreda iz Šurjana dolaze u Boku na nastavu  – kaže za portal zrenjaninski.com direktorka OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Boki Kristina Mali.

 

Selo sada ima oko 180 žitelja, kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Šurjan Damir Marjanović.

 

– Meštani se uglavnom bave poljoprivredom i nekoliko njih putuje u Zrenjanin, jer rade u firmi „Drekslmajer“. Od objekata u funkciji su zgrada mesne zajednice, Dom kulture, pošta… Imamo i ambulantu, u koju lekar dolazi jedanput nedeljno. U selu je samo jedna prodavnica – veli Marjanović za naš portal.

 

Ništa bolja situacija nije ni u Banatskoj Dubici, a ni u Konaku.

 

U Lukinom Selu, nadomak Zrenjanina, situacija je malo bolja. A meštani veruju da će se vremenom i popraviti.

 

– Ljudi se iseljavaju, ali i doseljavaju. Jedno vreme je bilo puno praznih kuća, sada se popunjavaju. Njive su obrađene, to je važno. Mislim da ćemo u skorijoj budućnosti biti jako zanimljivo selo, jer smo blizu grada, a nije nam daleko ni Beograd. Zemlja je plodna. U selu imamo sve što je potrebno, što nam je prednost. Verujem da za Lukino Selo ima budućnost – smatra Šandor Balanji iz ovog mesta.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz