Završena sanacija hidrotehničkih objekata u Kleku i Srpskom Itebeju (Foto)

sanacija hidrotehničkih objekata
Foto: JVP "Vode Vojvodine"

Radovi na sanaciji hidrotehničkih objekata u Kleku i Srpskom Itebeju, koji su deo projekta „Bega“, završeni su u previđenom roku, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“.

 

Rekonstrukcija prevodnice u Kleku i Srpskom Itebeju bila je specifična, jer su ova dva vodoprivredna objekta konstrukcijski skoro identična.

 

PROČITAJTE JOŠ: Italijanska kompanija traži motivisane osobe za rad u sektoru održavanja

 

Objekti se nalaze pod prethodnom zaštitom, pa se vodilo računa o tome da se očuva njihov prvobitni izgled. Primera radi, zadržan je ručni pogon mehanizma, čime su ispunjeni zahtevi Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zanimljivost u izvođenju radova na hidročvoru u Srpskom Itebeju ogleda se i u tome što je prvi put od svoje izgradnje, 1914. godine, objekat viđen na „suvom“. To znači da je tok reke Begej preusmeren pored objekta, kako bi radovi mogli biti odrađeni na bezbedan i kvalitetan način, u uslovima bez prisustva vode.

 

Radovi su, između ostalog, obuhvatali uređenje tehničke zgrade, objekta ustave i brodske prevodnice.

 

sanacija hidrotehničkih objekata
Foto: JVP „Vode Vojvodine“

 

Projekat „Bega“ ima za cilj povezivanje prekograničnog regiona

 

Ovim je završen najveći deo projekta „Bega“. On se odnosio i na izgradnju dvonamenske staze, radno-inspekcione i biciklističke, od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku, kao i plutajućeg doka za privez plovnih objekata u Zrenjaninu. Ostatak projekta odnosi se na izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja sedimenta na plovnom Begeju. To se očekuje u novembru, kada će i zvanično u celosti biti završen projekat „Bega“.

 

„Podsećamo da je projekat „Bega“ imao za cilj povezivanje prekograničnog regiona kroz unapređenje transportne infrastrukture, kao i unapređenje područja kanala Begej u međunarodno poznatu turističku destinaciju za posetioce. Višestruki značaj ovog projekta biće vidljiv kroz razvoj turizma. Očekuje se ponovno otvaranje plovidbe na Begeju, kao i unapređenje infrastrukture i povezivanje prekograničnog regiona, od Zrenjanina pa sve do Temišvara“, navode u JVP „Vode Vojvodine“.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Projekat je finansiran preko Intereg – Ipa programa prekogranične saradnje sa Rumunijom. Budžet za „Vode Vojvodine“ je iznosio 6,6 miliona evra, od čega je vrednost samih radova oko 4,5 miliona evra.

 

sanacija hidrotehničkih objekata
Foto: JVP „Vode Vojvodine“

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz