Više hiljada osoba sankcionisano zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa

veži pojas
Foto: MUP Srbije/PrintScreen

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, pokrenulo je kampanju „Veži pojas, ne prekidaj život“. Reč je o kampanji posvećenoj odgovornom ponašanju u saobraćaju i obaveznom korišćenju sigurnosnog pojasa.

 

Kampanja traje 14 dana, počev od 1. marta. Njen cilj je da se skrene pažnja javnosti na veliki broj saobraćajnih nezgoda i utiče na njihovo smanjenje.

 

U toku prošle godine, inače, na području Policijske uprave u Zrenjaninu, otkriveno je ukupno 19.346 prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Osam godina robije za mladića koji je ubio majku i zakopao je u dvorištu

 

Od tog broja, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, na način koji je predvideo proizvođač vozila, sankcionisano je 5.375 vozača i putnika, dok je u prva dva meseca ove godine sankcionisano ukupno 598 vozača i putnika.

 

 

Veži pojas, ne prekidaj život

 

„Iz godine u godinu, primetno je da sve više vozača i putnika na prednjem sedištu koristi sigurnosni pojas, ali je poražavajuće da i dalje veliki broj putnika, koji se prevoze na zadnjoj klupi, ne koristi sigurnosni pojas. Takođe, primetno je da se i dalje deca ne prevoze adekvatno obezbeđena u sigurnosnom sedištu“, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 

Treba napomenuti da je za prekršaj nekorišćenja sigurnosnog pojasa, na način predviđen od strane proizvođača vozila, Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima predvideo novčanu kaznu u visini od 10.000 dinara.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

MUP Srbije apeluje na sve vozače i putnike da u toku vožnje koriste sigurnosni pojas na način koji je predvideo proizvođač vozila, kao i da se prilikom prevoza dece koristi sigurnosno sedište.

 

„Nepoštovanje ovih normi prilikom saobraćajnih nezgoda može dovesti do nastanka mnogo težih posledica, pa i smrti lica koja se prevoze u vozilu. Poštovanjem saobraćajnih propisa, učesnici u saobraćaju čuvaju svoje živote, a na taj način čuvaju i živote drugih“, podseća MUP Srbije.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Kada ,posle toliko godina, i dalje veliki broj ljudi ne koristi pojas onda tu nešto nije u redu. Ili zakonmi ne valjaju ili pojas ne znači ništa bza bezbednu vožnju. Nešto treba da se promeni, ali onda nema para od kazni u budžetu.

sinovoz