Grad Vesti Zrenjanin

Šta će biti sa VPD „Srednji Banat“: Firma radi u specifičnim uslovima

ureženje kanalske mreže
Foto: VPD "Srednji Banat"

Beogradski mediji su preneli danas da su u Službenom glasniku objavljene odluke o izmeni osnivačkih akata nekoliko vodoprivrednih preduzeća u Srbiji, između ostalog i VPD „Srednji Banat“ iz Zrenjanina.

 

Vlada Srbije je donela i rešenja o davanju prethodne saglasnosti na odluku o pripajanju vodoprivredne firme „Gornji Banat“ iz Kikinde preduzeću „Srednji Banat“ iz Zrenjanina.

 

PROČITAJTE JOŠ: Nova vodovodna mreža u sedam ulica u gradskom naselju Šumica

 

S tim u vezi, objavljena je i prethodna saglasnost za povećanje kapitala „Srednjeg Banata“.

 

Kakvi su dalji planovi države sa ovim zrenjaninskim preduzećem, za sada nije poznato. Ranije se spominjala njegova privatizacija.

 

Ministarstvo privrede je u oktobru 2020. godine objavilo javni poziv za dostavljanje pisma o zainteresovanosti za učestvovanje u postupku privatizacije VPD „Srednji Banat“. To je bio prvi korak u privatizaciji ovog vodoprivrednog preduzeća. Gotovo dve godine kasnije, preduzeće je i dalje u državnom vlasništvu.

 

Vodoprivreda jedan od najkompleksnijih sistema

 

„Tržište se konstantno menja, tako da preduzeće mora da prati te promene i da teži da se prilagodi uslovima i zahtevima tržišta. Specifični uslovi sa kojima se preduzeće susreće proističu iz činjenice da je država vlasnik VPD „Srednji Banat“. Sredstva za finansiranje delatnosti od opšteg interesa nisu obezbeđena, to jest, nerešeno je pitanje finansiranja koje bi obezbedilo trajnost i sigurnost u radu“, navodi se u izveštaju o poslovanju VPD „Srednji Banat“ u prva tri meseca ove godine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Godinama niko nije zainteresovan za nekadašnje vojno strelište (Foto)

 

U preduzeću napominju da vodoprivreda na teritoriji srednjeg Banata predstavlja jedan od najkompleksnijih sistema. Od njegovog stanja direktno zavisi dobrobit svih građana koji žive i privređuju na ovom području.

 

„Upravo zbog kompleksnosti i značaja vodoprivrede neophodno je obezbediti značajna finansijska sredstva za održavanje i unapređenje takvog sistema“, dodaje se u izveštaju.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Osnovna delatnost Vodoprivrednog privrednog preduzeća „Srednji Banat“ je izgradnja hidrotehničkih objekata. Na osnovu Zakona o vodama, istovremeno se bavi uređenjem vodotokova i zaštitom od štetnog dejstva voda, što je od opšteg interesa. Nadležno je za grad Zrenjanin i opštine Žitište, Sečanj i Nova Crnja.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Vodoprivredna preduzeća su od posebnog narod og interesa i ni pod kojim uslovima ne smeju biti privatizovana ,a finansiranje mora da obezbedi država i to od gradnjevinske mafije koja gradi narodnim parama,međutim,ova neodgovorna država je otela od naroda Institut za vode J. Černi i uz sigurno dobru proviziju poklonila svojim finansijerima,dno smo.

sinovoz