Region Vesti Zrenjanin

Sečanj izrađuje plan za unapređenje položaja migranata

skupština opštine sečanj
Foto: Opština Sečanj

Skupština opštine Sečanj je na ovonedeljnom zasedanju usvojila odluku o izradi Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja migranata na teritoriji ove srednjobanatske opštine. Plan će se odnositi na period od 2022. do 2025. godine.

 

U odluci, koja je usvojena većinom glasova odbornika, piše da će radnu grupu za izradu plana formirati predsednik sečanjske opštine Nebojša Meljanac.

 

PROČITAJTE JOŠ: Opština prodaje građevinsko zemljište u Žitištu i Banatskom Dvoru

 

Lokalni akcioni plan predstavlja operativni plan za unapređenje položaja izbeglica, interno raseljenih lica, povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji, tražilaca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa.

 

U okviru ovog dokumenta, pod izbeglim i interno raseljenim licima podrazumevaju se svi oni koji su bili izloženi prisilnom napuštanju svojih domova i raseljavanju, zbog rata na prostoru bivših jugoslovenskih republika i bombardovanja Kosova i Metohije, uključujući i one koji su u međuvremenu stekli status građana Republike Srbije, ali i dalje imaju nerešene egzistencijalne probleme nastale u toku izbegličkog statusa.

 

Plan obuhvata i migrante koji nemaju regulisan status u našoj državi, koji su ušli iz susednih zemalja, a poreklom su iz ratom zahvaćenih područja Bliskog Istoka i Afrike.

 

Lokalno stanovništvo nije bilo ugroženo

 

U prethodnom Lokalnom akcionom planu za unapređenje položaja migranata u opštini Sečanj, za period od 2017. do 2021. godine, piše da dosadašnji podaci pokazuju da je kroz teritoriju ove opštine prošlo više od 3000 ljudi koji su ovde našli svoje pribežište.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Pritom, lokalno stanovništvo nije bilo ugroženo, već naprotiv, i samo je dalo veliki doprinos u njihovom zbrinjavanju. Podatak da na teritoriji opštine Sečanj prebivalište ima preko 1000 osoba iz ove kategorije govori da je Savet za migracije, u saradnji sa lokalnom samoupravom, kao i sečanjskim ustanovama relevantnim za zbrinjavanje, a uz veliku pomoć Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, kao i uz podršku domicilnog stanovništva, u velikoj meri zbrinuo sve one kojima je pomoć bila neophodna. Svakako nam ostaje da u narednom periodu učinimo još jedan napor i uložimo još energije kako bismo obezbedili i preostalim porodicama uslove življenja dostojne čoveka“, piše u prethodnom Lokalnom akcionom planu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz